»» ««

Titokzatos tengeralattjárók

Egyéb

Két tengeralattjáró roncsát fedezték fel Orkney közelében, egy olyan helyen, ahonnan nem jelentettek korábban háborúban elsüllyedt hajókat.

A tengerfeneket pásztázó csoport 70 méteres mélységben bukkant a roncsokra. A legkorszerűbb három dimenziós szonár által rögzített képeken felismerhetőek a tengeralattjárók, de azonosítani még nem sikerült. Egy helyi búvár szerint második világháborúban elsüllyesztett német tengeralattjárókról lehet szó. Vannak feljegyzések mélységi bombákkal megsemmisített hajókról, de több mérföldnyi távolságban. A tengerfenék felmérése közben olyan első világháborús német hajók roncsairól is kép készült, amelyeket a legénységük süllyesztett el elfogásuk után.

Rob Spillard, a Maritime and Coastguard Agency szakértője szerint az elsüllyedt tengeralattjárókról semmit nem lehet tudni, igazi rejtélyről van szó. Bár beszéltek búvárokkal, a 70 méteres mélység miatt elég kevesen vállalkoznának a merülésre. Hozzátette, minden ilyen felmérés előtt birtokukban vannak a jelentések az elsüllyedt hajókról, de ez a pozíció semmivel nem esik egybe. Hogy valóban mélységi bombákkal megsemmisített német tengeralattjáróról van szó, ami még képes volt megtenni valamennyi távolságot, vagy valami egészen más, még lehetetlen megmondani.

Nagy-Britannia korszerű tengerfenék-vizsgálati eszközöivel a vezetők egyike a nagyvilágban, ám az ország körüli vizeknek még mindig vannak fel nem mért pontjai. Spillard szerint ez meglepő, főleg annak fényében, hogy a felméréset ők végezték Ausztrália és Új-Zéland közelében, miközben még vannak fehér foltok a brit szigetek közelében. Nagyjából 90 százalék lehet eddig felmérve.

Bobby Forbes (Sula Diving) szerint valószínűleg lehetséges lesz a tengeralattjárók azonosítása, de ebben a mélységben biztonságosabb a víz alatti robotok (ROV) használata. Forbes is arra számít, hogy német tengeralattjárónak fogják azonosítani a roncsokat, mivel az elsüllyedésük vélelmezett helyétől egészen messze is eljuthatnak időnként a sérült hajók.

[ CDNN ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Quita El Banna

Sudan

2/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés