»» ««

Tengeralattjárót találtak

Külföld

Nantucket közelében bukkantak rá egy korábban nem ismert roncsra a búvárok.

A második világháború érdekes fejezete az, hogy a német tengeralattjárók egészen az Egyesült Államok partjaiig elhajóztak, és itt lestek "prédára". 1944 áprilisában egy német U-boat megtorpedózott egy amerikai tankhajót, ami lemaradt a konvojától. Noha megpróbált a víz alatt elrejtőzni, a USS Joyce hajóról megtalálták és mélységi bombákkal támadták. A felszínre emelkedő és védekezni próbáló U-550 tengeralattjáró számára nem volt menekvés, és hét évtizeden át háborítatlanul nyugodott a tenger fenekén. Elsüllyedésének 44 áldozata volt, 12 tengerész pedig fogságba esett.

Ám a közelmúltban Nantucket városától 70 mérföldnyire délre egy roncskutató csapat megtalálta a maradványokat. Elmondásuk szerint ez a tengeralattjáró egyike volt az utolsó, még meg nem talált német hajóknak az USA keleti partja mentén. Joe Mazraani már 20 éve keresték a hajót, de ezúttal végre sikerült megoldani a második világháború egyik rejtélyét. A felfedezők természetesen visszatérnek még a lelőhelyre, hogy dokumentálhassák a roncs állapotát. Először szonárral szkennelték a tenger fenekét, ami igencsak hosszadalmas munka, és szinte ahhoz hasonlítható, amikor tűt keresnek a szénakazalban. Amikor a jelek egyértelműnek látszottak, akkor került sor a merülésre, aminek során képek is készültek.

A hajó teste gyakorlatilag teljesen épnek látszik. A csapat tagjai azért örültek nagyon, mert a korabeli jelentések alapján elég nagy területet kellett átfésülniük ha az U-550 nyomára akartak akadni. A pontos helyzetet és a mélységet viszont most sem hozzák nyilvánosságra, így szuvenírvadászok nem dúlhatják fel a maradványokat. A csapat már évek óta keresi ezt a roncsot, először a feljegyzéseket tanulmányozták, utána szálltak tengerre, így érthető módon nem szeretnék, ha mások tennék tönkre hosszú évek munkáját.

[ boston.com nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Koh Doc Mai

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítésfal merülés üreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcsikóhal jelentős halraj nyílt vízben cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés