»» ««

A 2. világháborús csata temetője rengeteg bombát rejt

Külföld

Hatalmas mennyiségű második világháborús leletet találtak kutatók Guam partjainál a vizeket átvizsgálva, de ajánlott, hogy ne menjünk túl közel. 

A felfedezés a Csendes-óceán nyugati részén fekvő sziget japán inváziójához kötődő csaták maradványaiból származó, fel nem robbant aknavetőgránátok és tüzérségi eszközök szétszórt arzenálja a Nemzeti Park Szolgálattal együttműködő kutatók szerint. A konfliktus e visszhangjai között nemcsak az amerikai hadsereg által meggondolatlanul "kidobott" fel nem robbant lőszerek (UXO) találhatók, hanem olyan bombák is, amelyek nem találták el a tervezett célt. "Ezek a haditengerészet hajóiról kilőtt lövedékek, amelyek nem értek partot, vagy az ellenkező irányba mentek, mivel a japánok a partraszálláskor lőtték a tengerészgyalogosokat" - mondta Annie Wright Nunn, a Nemzeti Parkszolgálat régésze, a projekt egyik vezető kutatója.

"UXO-t találtunk egészen 200 lábig, ami a maximális (vizsgált) mélység volt. Egy lejtőn volt, és látni lehetett, hogy olyan messzire nyúlik, amennyire csak lehet" - mondta Nunn a McClatchy Newsnak. "Rengeteg van belőle." Mind a világ legveszélyesebb történelmi leletei közé számít, amelyeket soha nem arra szántak, hogy összegyűjtsék - vagy akár csak megérintsék. A bombákat a Nemzeti Park Szolgálat vizsgálata során dokumentálták a Guam 1941-es inváziójához kapcsolódó leletekkel kapcsolatban. Asan és Agat partraszálló partjai ma a Csendes-óceáni Háború Nemzeti Történelmi Park részeként állnak védelem alatt, mintegy 3900 mérföldre Hawaiitól nyugatra.

A csapat által tett felfedezések közül a legfurcsábbak közé tartozott egy elsüllyedt Jeep utánfutó, amely teljesen tele volt felszereléssel és fegyverekkel - köztük fel nem robbant lőszerrel teli ládákkal. A gyanú szerint az értékes rakomány lecsúszott egy ponton dokkolóról, és mintegy 60 láb mélyre süllyedt a jelenlegi zavaros nyughelyére.

A Nemzeti Park Szolgálat már régóta tudja, hogy robbanóanyagok rejtőznek a vízben, és egyes területeken figyelmeztető táblákat helyeztek el. A szakértők úgy vélik, hogy kevés a veszélye annak, hogy azonnal felrobbanjanak, "hacsak nem kalapáccsal ütjük (őket)" - mondja Nunn. Környezeti veszélyt jelent azonban, hogy a TNT a korrózió révén kiszivárog a bombákból. A vízbe kerülve a tengeri élővilág felszívhatja.

Monique LaFrance Bartley, a Nemzeti Parkszolgálat tengeri ökológusa szerint a búvárok 110 különböző típusú UXO-t számoltak meg a projekt során, "de ez minden bizonnyal alulbecslés". "Voltak olyan esetek, amikor nehéz volt az összes UXO-t megszámolni, mert a víz mélysége túl mély volt, a búvároknak vissza kellett térniük a felszínre, és valószínűleg néhány UXO-t betemetett az üledék is" - mondta a McClatchy Newsnak.

A tengerfenék változó jellege további kihívást jelent. A hadsereg által a hajókról lerakott lőszerekről egykor úgy gondolták, hogy egy helyre korlátozódnak, de a viharok és az erős áramlatok szétszórták a fegyvereket egy körülbelül 80 hektáros területen, mondták a tisztviselők. A NOAA Ocean Exploration által finanszírozott projekt célja a második világháborús leletek felkutatása és azonosítása volt, amelyek a felmelegedő óceáni hőmérséklet miatt gyorsabban romolhatnak. A szonár 274 "magnetométer-anomáliát" talált a vízben. A csapat 161 helyszínre jutott el, amelyek közül az egyikről kiderült, hogy egy japán halászhajót rejt.

[ www.sacbee.com ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Arinaga, El Cabron

Spain, Canaries

7/7 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelynagy rája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés