»» ««

Megtalálták a legnagyobb víz alatti kincset

Külföld

Sikerült felfedezni a világ leggazdagabb hajóroncsát: a brit hajót 1942 júniusában állítólag egy náci tengeralattjáró süllyesztette el.

Az aranyból, platinából és gyémántokból álló szállítmány összértéke mai áron eléri a 2,6 milliárd fontot (800 milliárd forintot).

A hasonló víz alatti kutatásokra specializálódott Sub Sea Research cég nemrég számolt be arról, hogy Guyana partjaitól 60 kilométerre, és 243 méter mélyen megtalálták a roncsot, amely minden idők legértékesebb víz alatti kincsét rejti. Ennek védelme miatt azonban a kiemelésig sem a hajó nevét, sem pedig annak pontos helyét nem hozzák nyilvánosságra, és a beszámolókban csak Kék Báró néven hivatkoznak rá.

A döntően brit legénységet foglalkoztató kereskedőhajó az 1941. március 11-én aláírt kölcsönbérleti törvénynek megfelelően szállított értéktárgyakat Amerikába, ahonnan fegyvereket és hadianyagot vitt volna vissza Európába. Először Dél-Amerikába tartott, ahol további rakományt is kapott, majd egy konvoj tagjaként innen New York felé vette az irányt. 1942 júniusában az U87-es tengeralattjáró azonban rátalált a hajókra, és a Kék Bárót két torpedó küldte a tenger fenekére.

A történészek szkeptikusak: eddig ugyanis egyetlen hasonló incidenst sem csatoltak az U87-es 1942 júniusi tevékenységéhez, amely szerintük jóval északabbra lehetett beosztva. A cég szerint azonban a tengeralattjáró nemrég felfedezett hajónaplója minden kérdésre választ ad, és abból pontosan dokumentálhatók a támadás körülményei is.

A Sunday Telegraph megpróbált utána járni a titkolózásnak, és a beszámolóhoz kapott képről gyorsan kiderítették, hogy az semmiképp sem lehet a Kék Báró, amely az amerikai cég szerint legalább 10 tonnányi aranyrudat, 70 tonna platinát, fél tonna ipari és 16 millió karátnyi minőségi gyémántot szállíthatott. Emellett a hajó rakományában több ezer tonnányi ón, pár ezer tonnányi réz öntecs is volt. Mindez mai áron közel 2,6 milliárd fontot (800 milliárd forintot) érhet.

A cég már a mentésre készül, és első hajóik a héten indulnak el, hogy a nemzetközi vizeken kiemeljék a különleges rakományt. Arról azonban egyelőre nem esett szó, hogy a munkálatok végeztével amerikai, vagy európai kikötőben rakodják-e ki a kincseket.

A második világháborús szállítmány felkutatását és leendő kiemelését szigorúan titokban tervezték meg. A szakértők szerint a kincsek Oroszországból származhatnak, míg a gyémántokat valószínűleg egy brit kikötőben rakodhatták be, és azok értéke a legvadabb pereket vetíti előre, hiszen a kiemelő cégeknek a legkomolyabb médiafigyelem mellett kellene betartania az egyébként sokszor áthágott kincskeresési szabályokat.

Ráadásul jelenleg az sincs tisztázva, hogy a megtalált vagyon Nagy-Britanniát és Oroszországot, vagy még az Egyesült Államokat illeti-e. A különböző kormányok ugyanis az értéktárgyak szétosztásán is gondolkodnak, és az osztozkodásnál nem számolnak a kutatóvállalattal. A Sub Sea Research azonban nem csügged, és szerintük a kincs kizárólag őket illeti.

[ Múlt-kor ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 5. békabúvár 2009 jan 29. 15:27  
Viszont az még lehet, hogy annyira konspirálnak, hogy nem az U-87 süllyesztett el, egy nem tudjuk milyen nevű hajót és akkor helyben is vagyunk:)
 4. Káplán 2009 jan 29. 14:40  
Az anyjukat..
A dörzsöltek ......
Én az ilyen kincskereséseket mindig ferde szemmel nézem..
Pláne, ha valami 50-60 év múlva kerül elő ...
 3. békabúvár 2009 jan 29. 14:35  
Valóban, ez már része lehet az összeesküvésnek :) Viszont ha simán rámész az uboat. net-re és baloldalon az "uboatfinder"-be beütöd, hogy 87, ezután a feladottak közül a hajónévre kattintasz, majd utána a "career" rovatban található "5 patrols"-ra utána a harmadik küldetés utáni "wiew"-re, akkor oda lehet jutni:)
 2. Káplán 2009 jan 29. 14:29  
The requested file http://uboat.net/boats/patrols/patrol_3657.htm could not be located on this server.
Engem ezzel tanácsoltak el az égiek ........
 1. békabúvár 2009 jan 29. 14:18  
A hír valóban nagyon érdekes, főleg ha összevetjük az U-87 adott bevetésére vonatkozó itt közétett adatokkal:

http://www.uboat.net/boats/patrols/patrol_3657.htm

Így már csak három kérdés marad, a kapitány miért nem jelentette az elsüllyesztést, honnan került elő az 1943. március 4-én, teljes személyzetével hullámsírba merült tengeralattjáró "nemrég felfedezett hajónaplója" és hol keresztezte a tengeralattjáró az adott konvoj útját. nem szívesen lennék befektető ebben a vállalkozásban ilyen adatok szerint...

Merülőhelyek

Koh Doc Mai

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítésfal merülés üreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcsikóhal jelentős halraj nyílt vízben cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés