»» ««

Britannic - szabad a pálya

Külföld

A Titanic testvérhajójának roncsát sokkal egyszerűbb engedélyezési eljárás után merülhetik a jövőben a technikai búvárok.

A búvárok számának drámai megugrására számítanak a HMHS Britannic roncsánál, miután új illetékes kezébe került az engedélyezés. A Britannic Foundation, amit a roncs angol tulajdonosa, Simon Mills alapított, lesz a felelős a jövőben a merülések koordinálásáért. A roncs egyébként görög vizekben nyugszik, Kea sziget mellett, 40 mérföldre Athéntól, 82-120 méteres mélységben.

A hatalmas utasszállító hajó még a Titanicnál is hosszabb volt 6 méterrel, hatodik útja során süllyedt el 1916-ban, amikor a haditengerészet kötelékébe sorozva teljesített szolgálatot kórházhajóként. Elsüllyedésekor az 1062 főnyi legénységből harmincan vesztették életüket. A roncs jelenleg az egyik leginkább vonzó és kihívást jelentő merülési lehetőség a technikai búvárok számára.

A Britannic forgalmi hajózási útvonalon nyugszik, ezért korábban nagyon nehéz volt merülési engedélyhez jutni. Ráadásul a görög törvények jóval szigorúbbak az Egyesült Királyság előírásainál. Ezért csak kevés búvár merülhetett itt a felfedezés, Jacques Cousteau csapatának 1975-ös merülése óta. Mostantól viszont a görög hatóságok a Britannic Foundationra bízzák az engedélyezést. Egy, a jelenlegi állapot felmérését célzó közös expedícióra ez év nyarán kerül majd sor.

[ DIVE ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 4. Jules 2007 máj 17. 14:28  
A GUE már készített ról agey jó kis filmet, a NatGeón szokott menni.
 3. miki54 2007 máj 17. 10:48  
Csak jövőre lehetséges.Addigra (remélem)+lesz a trimix vizsga.
 2. VasMacska 2007 máj 17. 10:42  
Hmmm. 82-120 m.... Vigyetek kamerát, hogy én is megnézhessem.  Mármint a filmet.
 1. miki54 2007 máj 16. 08:39  
Ez erdekes lessz.Remélem figyelemmel kiséritek a további hireket ,hogy mikortól lehet majd +merülni és hogy lehet felvenni a kapcsolatot a bázissal aki majd végzi a merültetést.

Merülőhelyek

Manuelita Coral Garden

Costa Rica, Pacific

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 18m, látótáv: 4-10m

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés