»» ««

Új roncsfelfedezések

Külföld

A közelmúltban két második világháborús brit hajó roncsára is rábukkantak, de egymástól igen távol eső helyeken.

Egy búvárcsapat adta hírül, hogy a Jáva-tengeren korábban megtalált roncson történt újabb merülések egyértelműen bebizonyították, a hajó a HMS Exeter. Számos kép és videofelvétel készült a roncsról, és most már minden kétséget kizáróan megtörtént az azonosítás. A hajótest vizsgálata bizonyos kérdésekre is választ adhat a HMS Exeter 1942-es elsüllyedésének kapcsán.

Magára a roncsra öt évnyi kutatás után bukkantak rá 2007 februárjában. A csoport Ausztráliából Szingapúrba hajózva vizsgálta a tengerfeneket, és végül 60 méteres mélységben bukkant fel a roncs. A pozíciója 30 mérföldnyire esett az Admiralitás által becsült helyzettől, és 60 mérföldnyire a kaptány jelentésében szereplőtől. A HMS Exeter kísérőhajója, a HMS Encounter pár mérföldre nyugszik a tenger mélyén. A HMS Exeter fontos szerepet játszott a Royal Navy egyik legkorábbi második világháborús sikerében, amikor Argentína partjainál sarokba szorították a német Graf Spee csatahajót. Bár számos találat érte, egyetlen működő ágyújával mégis döntő csapást tudott mérni a Graf Spee-re. Három évvel később viszont a HMS Exeter sem kerülhette el végzetét, amikor japán cirkálók és rombolók gyűrűjébe fogva elsüllyedt.

HMS Olympus Szintén 1942-ben süllyedt el a HMS Olympus tengeralattjáró Málta közelében. A Valettától 6 mérföldnyire megtalált roncs 115 méteres mélységben nyugszik, és a technikai búvárokból álló csapat május 7-én talált rá. A helyi Tec Deep Blue központnál dolgozó Stuart Jones és Jonathan Thomas újabb roncsok után kutatva határozta meg a helyzetét a roncsnak, amiről kiderült, hogy egy tengeralattjáróé. A búvárcsoportot vezető Mark Powell és társai, a szokásoshoz képest rosszabb látótávolság és a váratlanul erős áramlás ellenére több olyan ismertetőjegyet be tudott azonosítani, amelyek bizonyossá tették, hogy a megtalált hajó a HMS Olympus. Ám további merüléseket is terveznek, hogy minden kétséget el tudjanak oszlatni.

A HMS Olympus Málta blokádjánál kapott szerepet, szállítóhajókat oltalmazott illetve maga is hozott utánpótlást a szigetre. Az elsüllyedését egy akna okozta, aminek az éj sötétjében ütközött, a felszínen hajózva. A hajón lényegesen több ember volt a szokásosnál, mert három másik elsüllyedt tengeralattjáró legénységét is a fedélzetére vette. Ennek ellenére a legtöbb utas el tudta hagyni a hajót még az ez elsüllyedése előtt, ám így is nagyon nehéz helyzetbe kerültek. A hideg és viharos tengeren hosszú úszás várt rájuk a partig, ahova az utat a német bombák folyamatos robbanása mutatta. A fedélzeten levő 98 emberből végül alig kilencen élték túl a hajó elsüllyedését.

[ Divernet ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

El Mina Wreck

Egypt, Red Sea

9/10 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) átlagos nehézségű
max: 31m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelydelfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés