»» ««

Első világháborús tengeralattjárót találtak

Egyéb

Egy 93 évvel ezelőtt eltűnt tengeralattjáró roncsát fedezték fel a kutatók a Balti-tenger mélyén.

Forrás: WikipediaA HMS E18-nak egy őrjárat során veszett nyoma, fedélzetén 30 brit és 3 orosz tengerésszel. A süllyedés pontos helyét, és annak okait eddig senki sem ismerte. A HMS E18-at, és több más hasonló búvárhajót Winston Churchill, az Admiralitás első lordja utasítására küldték a Baltikumba, hogy azok az orosz haditengerészetet a német vasszállítmányok megállításában segítsék. A bevetés olyannyira sikeres volt, hogy a németek ekkor kezdtek el konvojokban hajózni.

A búvárhajók küldetését azonban mára elfeledték, így az E18-at is, amely utoljára 1916. május 25-én hajózott ki Reval (Tallinn) kikötőjéből, majd a következő nap érkezett beszámoló arról, hogy elsüllyedt. Részleteket azonban senki sem tudott.

Carl Douglas, egy svéd tengerészeti cég tulajdonosa, és az ausztrál Darren Brown, akinek dédapja a hajón szolgált, nemrég azonban úgy döntöttek megkeresik az E18-ast. Brown nagyanyja történetei nyomán kezdett érdeklődni az eset iránt: a nő többször is elmesélte apjának sikeres menekülését. Az akkor 24 éves Albert Robinson ugyanis egy nappal a tragikus események előtt vakbélgyulladással került kórházba, amiért élete végéig bűntudata volt.

Brown a történet hatására négy éven át a brit, német, majd az észt és orosz levéltárakban kutakodott a hajó után, és ekkor derült ki, hogy a tengeralattjárót nem egy német romboló süllyeszthette el, hanem aknákra futhatott. Ezek koordinátáit bemérve pedig akár a roncsot is megtalálhatják.

A páros így egy két hétig tartó víz alatti szkennelés mellett döntött: a tengeralattjáró pedig alig egy óra után megjelent a monitorokon.
Mindezt a fotók is megerősítik: a hajótörzsön a robbanás nyomai is láthatók. Emellett a tengeralattjáró fedélzeti nyílásai is nyitva vannak, azaz a felszínen érhette a robbanás. A roncs a Baltikum környezeti viszonyai miatt kiváló állapotban maradt fenn.

A műveletről dokumentumfilm is készült, amelyet hamarosan a History Channel tűz majd műsorára.

[ Múlt-kor ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 4. shark 2009 nov 04. 09:19  
A Sinisha kitartó rábeszéléssel rávehető egy kanyarra a roncshoz, ha megvan a szükséges létszám, bár előtte a
roncs állapotát firtató kédéseidre hangos " Zero, zero! " feleletekkel igyekszik elvenni a kedvedet a túrától. A valós
probléma az, hogy a roncs messze van Rovinjtól.Korábbban egy helyi pulai bázis is szervezett merüléseket az U-81-hez, de azt bezártak. Személyes véleményem szerint a roncsnak akkora a történelimi értéke, hogy csak egy darabját megtapogatni is hatalmas élmény, - legalább is számomra.
 3. Bunny 2009 nov 04. 09:04  
No igen, ezt egyszer nagyon szeretném megnézni. Mindig is vágytam arra, hogy tengeralattjárót lássak víz alatt.
 2. shark 2009 nov 03. 09:05  
Kevéssé ismert, hogy Rovinj, pontosabban Pula közelében, és merülhető mélységben található az egyik leghíresebb
II. világháborús német tengeralattjáró, az U-81-es maradványa. Az egykori, VII-C típusú tengeralattjáró,- túl azon, hogy részt vett a legnagyobb észak-atlanti konvojcsatákban-, küldte hullámsírba a britek büszkeségét, a Bismarck elsüllyesztésében részt vett HMS Ark Royal repülőgéphordozót. A tengeralattjárót 1946-ban a jugoszláv haditengerészet kiemelte, és megpróbálta a pulai hadikikötőbe vontatni, azonban az kettétört. Ami megmaradt belőle, az a tatrész, a torpedókamrákkal, illetve aMAN dízelaggregátok maradványaival. Mindenestre, ez az isztriai térség egyik történelmileg legértékesebb, és a búvárok között alig ismert rhajóoncs maradványa.
 1. shark 2009 nov 03. 08:49  
Az Adriai-tenger horvátországi szakaszán is van néhány feltáratlan első világháborús tengeralattjáró roncs, még az 1917-es tengeri hadműveletekből. Közülük az olasz "Balilla" tengeralattjárót Horthy otrantói szorost támadó kötelékének rombolói, a Csepel és a Triglav süllyesztették el.

Merülőhelyek

Yenadwak

Indonesia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés