»» ««

Újabb roncsot találtak az Atlanti temetőben

Külföld

Észak-Karolina partjainál számtalan történelmi jelentőségű roncs nyugszik- a közelmúltban bukkantak rá még egyre.

U-701 (C) Steve Sellers/NOAAA NOAA által vezetett expedíció sikerrel határozta meg a az YP-389 nevű járőrhajó helyzetét és azonosította a roncsot. A Cape Hatteras közelében nyugvó hajó nagyjából 20 mérföldre van a parttól. 1942 június 19-én süllyesztette el egy, az amerikai partok közvetlen közelében áldozatra leső német tengeralattjáró, az U-701. Hat tengerész életét vesztette, a legénység többi 18 tagja pedig megmenekült. Az amerikai szabályozás miatt a roncs hivatalosan katonai temetőnek és emlékhelynek minősül.

A gyakorlatilag egyenesen álló hajó 90 méteres mélységben nyugszik. A NOAA szakemberei nagy felbontású felvételeket készítettek a roncsról, szonárral vizsgálták a környezetét, és távirányítású robotokat is használtak. A roncsnak már csak a váza maradt meg. Az YP-389 eredetileg halászhajóként épült, és csak utólag építették át a part közelében járőrőző katonai hajóvá, a Pearl Harbort ért japán támadás után. Az elsüllyedése napján a hajóágyú nem működött, ezért csak géppuskákkal próbálhatta visszaverni a német tengeralattjáró támadását. Az eset egy érdekes fejezetét világítja meg a második világháború történetének, amikor az USA atlanti partjait részben efféle, sebtében átépített, szerény felszereltségű hajókkal próbálták védeni a német leginkább rettegett hajóitól.

Mellesleg az U-701-et is hamarosan utolérte a végzett. Nem véletlenül nevezik ezt a körzetet "Atlanti temetőnek", a roncsok sokaságának egyike pont ez a német tengeralattjáró: mélységi bombák rongálták meg annyira, hogy a felszínre kényszerültek, ahol egy repülőgép bombái vitték be a kegyelemdöfést. A kétségbeesetten menekülő legénységből csak 17-en értek a felszínre, de közülük is csak heten érték meg a két nappal későbbi megmentésüket. A jelenleg 35 méteres mélységben nyugvó, gyakorlatilag egyben maradt tengeralattjáró roncsa kedvelt merülőhely, ahol a búvárok jó látótávolságra és cirkáló homoki tigriscápákra számíthatnak.

[ UnderwaterTimes nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Dunraven Wreck

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés