»» ««

Végre tényleg megvan a HMS Olympus

Egyéb

Noha három éve már azt állították búvárok hogy ráakadtak a hajóra, csak mostantól számít bizonyítottnak a roncs felfedezése.

A II. világháborúban elsüllyedt, 1927-ben vízre bocsátott HMS Olympus nevű brit tengeralattjáró már hét évtizede nyugszik a víz mélyén. 1942. május 8-án indult el az éj leple alatt Málta fővárosából a brit tengerészeti bázisról, abban az időszakban amikor a szigetet a németek és olaszok blokádja vette körül. Ám a hajó nem jutott messzire, aknára futott és elsüllyedt pár kilométerre a parttól. Noha a robbanásban nyolcan vesztették életüket, a partra úszás közben nem tudtak együtt maradni az emberek, és csak kevesen bírták ki a partig. A 98 fedélzeten levő emberből csak 11 élte túl a katasztrófát, nekik a sötétben kellett a szárazföldig úszni, ráadásul az elsötétítés miatt még csak tájékozódási pontjuk sem volt. Az Olympus elvesztése egyike volt a Királyi Haditengerészet legtöbb áldozattal járó tengeralattjáró-katasztrófáinak. A túlélők között volt Gordon Selby, aki hosszú tengerészeti karrierje során több súlyos tengeralattjáró-balesetet úszott meg különféle módokon. Elmondása szerint az Olympusról az volt az utolsó emléke, hogy szép sorban ott sorakoztak a fedélzetén a levetett cipők, amit a legénység tagjai a vízbe ugrás előtt hagytak ott.

A HMS Olympus helyzetét pontosan senki nem ismerte, de egy víz alatti régészeti kutatócsoport sikeresen azonosította a megtalált roncsot a közelmúltban. Nagyjából egy éve találtak egy tengeralattjárót az Aurora Trust szakemberei szonárral, de azok a felvételek még nem voltak elegendőek az azonosításhoz. Később távirányítású robotokkal tértek vissza, ugyanis a roncs a kedvtelési búvárok által elérhető mélység duplájában nyugszik. A 86 méter hosszúságú hajóról ezekkel már jó minőségű felvételeket tudtak készíteni. Az ágyúk és más elemek alakja és elhelyezése szolgáltatott egyértelmű bizonyítékokat a kutatók számára. Csak az akna által okozot sérülés látható rajta, ezen túl egyenesen, sérülésmentesen áll a hajótest a tengerfenéken. Az Aurora Trust még nem talált ilyen jó állapotban levő roncsot. A felvételeken láthatók a nyitott ajtó, az antennák, a gépágyúk is. A négycsövű fedélzeti ágyú is ott van, szinte harcra késznek tűnik. Természetesen az azonosítás hosszas folyamat, további szakértők vizsgálják még a roncsról készült felvételeket.

2008-ban brit és máltai technikai búvárok már bejelentették, hogy megtalálták az Olympust. Kijelentésüket ők is a tengeralattjárón látott jellegzetességekre alapozták, ám a nagy mélység miatt a merülés rövid volt ráadásul rossz látótávolság nehezítette a munkájukat. A búvárok mindenesetre azt mondták, visszatérnek még a helyszínre, ám ez nem történt meg. A mostani felfedezőknek ezért a roncs megtalálásának a bejelentésére már a máltai hatóságok adták meg az engedélyt. Az Olympus szerencsétlenül járt tengerészek nyughelye, ezért különlegesen kezelik. A hajó elvesztésének történetéhez hozzá tartozik az is, hogy fedélzetén olyan brit tengerészeket vitt, akiket más balesetek túlélőiként juttattak volna haza.

Az Aurora Trust a sziget környékén már több tucat roncslelőhelyre bukkant munkája során, melyek között nem csak XX. századi hajók maradványai vannak, hanem repülőké vagy ókori hajóké is.

[ independent.com.mt ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Málta-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Rumi, Cousteau Precontinent II.

Sudan

4/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítészátony merülés roncs merüléskorallos, trópusi élővilágcápa jelentős halraj nyílt vízben nagy rája legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés