»» ««

Eltűnt roncsok nyomában

Külföld

Az Atlanti csatában eltűnt hajók maradványai után kutatnak a búvárok.

Az Atlanti csata a második világháború során zajlott, amikor a német haditengerészet elsősorban tengeralattjárók bevetésével harcolt az angol és amerikai haditengerészet ellen. Több tucat hajó süllyedt a tenger fenekére ezekben az években, német és szövetséges roncsok egyaránt nyugszanak a mélyben. A közelmúltban búvárok és történészek fogtak össze, hogy valamennyi maradványt felkutassák.

Jó példa az egyik tipikus sorsú hajó: az SS Pearlmoor 4000 mérföldöt hajózott az Egyesült Királyságig egészen Sierra Leonétól, hogy eljuttassa az országba létfontosságú rakományát, 7,860 tonna vasércet. Az akkor 17 éves hajó némileg elmaradt a konvojtól, és az egyik rejtőzködő tengeralattjáró Írország északi partjainál kiszúrta a magányos szállítóhajót. 1940. július 19-én a reggeli órákban, a parttól alig 25 mérföldre találta el a németek torpedója a Pearlmoort, ami két darabra szakadt majd elsüllyedt.

Ez csak egy hajó a sok közül, ami hasonló sorsra jutott az Atlanti csatában. Most, több, mint 70 év után a kutatók elsősorban azokat a területeket vizsgálják át, ahol a legtöbb összecsapás lezajlott: Írországtól északra, Skóciától pedig nyugatra keresik a maradványokat, illetve azokon a hajózási útvonalakon, ahol a konvojok Glasgow és Liverpool kikötőjét megközelítették. Az itt közlekedő hajók a hadban álló Egyesült Királyság számára roppant fontos utánpótlást szállították, ezért ólálkodtak erre a német tengeralattjárók. Ám természetesen a víz alatt lopakodó vadászokból is gyakran űzött vad lett, ha felfedezték őket a konvojt kísérő hadihajók vagy a tengeralattjáró-vadász repülőgépek.

A búvárok és a történészek szorosan együttműködnek ebben a mostani projektben, és hatalmas területen elsüllyedt 50 hajóból 30 pontos helyzetét már sikerült is meghatározni. Elsősorban a korabali, a süllyedésről készült feljegyzéseket tanulmányozva indultak a maradványok keresésére, de a helyben dolgozó halászok beszámolói is sokszor segítettek a roncsok megtalálásában.

[ www.warhistoryonline.com ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Richelieu Rock

Thailand

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben cetcápa csikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés