»» ««

Roncsokat azonosítottak Thaiföldön

Külföld

Két második világháborús brit aknaszedő roncsát vizsgálták szisztematikusan a búvárok, amíg sikerült azonosítani őket.

A Phuket közelében található két roncsnál végrehajtott merülések során a Deep Blue Divers búvárai bizonyítékokat találtak, hogy a két hajó a Vestal és a HMS Squirrel. A Vestal arról ismert, hogy a második világháborúban utolsóként elsüllyedt brit hadihajó volt, míg a HMS Squirrel szintén a háború utolsó szakaszában, 1945 júniusában süllyedt el. A roncsok Phukettől délnyugatra, 72 és 76 méteres mélységben nyugszanak.

Joerg Zebisch, a Deep Blue Divers búvárközponttól elmondta, hogy már 2002-ben és 2006-ban is úgy gondolták, hogy két testvérhajóról van szó, de a bizonyítékokat arra nézve, hogy melyik roncs melyik, csak ez évben sikerült megtalálni.
"Mivel mind a két hajó Algerine-osztályú aknaszedő volt és ezért felépítését tekintve azonos, csak a szemtanúk beszámolóira támaszkodhattunk. Ám kiderült, hogy amit a HMS Vestalnak hittünk, az a HMS Squirrel."

A csapat egy váratlan helyen bukkant rá a Vestal egy alkatrészére, amin rajta volt a neve és a gyártás dátuma. Felfedezésüket egyeztetve a brit admiralitás adatbázisával mindenre fény derült, és így véglegesen megoldódott egy régi kérdés.

[ DIVE ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tobia Hamra

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágnagy rája teknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés