»» ««

Roncsokat azonosítottak Thaiföldön

Külföld
2007. június 27.

Két második világháborús brit aknaszedő roncsát vizsgálták szisztematikusan a búvárok, amíg sikerült azonosítani őket.

A Phuket közelében található két roncsnál végrehajtott merülések során a Deep Blue Divers búvárai bizonyítékokat találtak, hogy a két hajó a Vestal és a HMS Squirrel. A Vestal arról ismert, hogy a második világháborúban utolsóként elsüllyedt brit hadihajó volt, míg a HMS Squirrel szintén a háború utolsó szakaszában, 1945 júniusában süllyedt el. A roncsok Phukettől délnyugatra, 72 és 76 méteres mélységben nyugszanak.

Joerg Zebisch, a Deep Blue Divers búvárközponttól elmondta, hogy már 2002-ben és 2006-ban is úgy gondolták, hogy két testvérhajóról van szó, de a bizonyítékokat arra nézve, hogy melyik roncs melyik, csak ez évben sikerült megtalálni.
"Mivel mind a két hajó Algerine-osztályú aknaszedő volt és ezért felépítését tekintve azonos, csak a szemtanúk beszámolóira támaszkodhattunk. Ám kiderült, hogy amit a HMS Vestalnak hittünk, az a HMS Squirrel."

A csapat egy váratlan helyen bukkant rá a Vestal egy alkatrészére, amin rajta volt a neve és a gyártás dátuma. Felfedezésüket egyeztetve a brit admiralitás adatbázisával mindenre fény derült, és így véglegesen megoldódott egy régi kérdés.

[ DIVE ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Poseidonia (Al Kahfain) Wreck

Egypt, Red Sea

5/5 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilágdelfin

Búvárbazár

Pana Fisheye micro4/3 +dome port

Ár: 209.000 Ft.

Látogasd meg angol nyelvű oldalunkat, lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.


Powered by babelrabbit engine © 2004-2019 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés