»» ««

Egy eltűnt apa nyomában

Egyéb

Két fia találta meg a roncsát annak a tengeralattjárónak, amelynek apjuk volt a kapitánya.

Az amerikai haditengerészet USS Grunion nevű tengeralattjárójának a második világháborúban veszett nyoma. Senki nem tudta, mi történt a hajóval és hetven fős legénységével. Nyilván az utolsó jelentett pozíciója alapján gyanították, nagyjából merre található, de nem találták meg a hullámsírban nyugvó roncsot.

A kapitány, Jim Abele az utolsó bevetés előtt nem búcsúzhatott el családjától, hiszen a kifutást titkosan kellett kezelni. Két fia és felesége aztán hónapokig várt, amíg értesítést nem kaptak arról, hogy a hajó a legénységgel együtt eltűnt. Majd múltak az évtizedek, és a fiúk úgy döntöttek, maguk vágnak bele a keresésbe, 2006-ban a tengerfeneket feltérképező szonárral keresztül-kasul hajóztak a Bering-tengeren.

2007-ben pedig egy mérföldes mélységben, egy víz alatti vulkánnál találtak egy tengeralattjáró-roncsot, az Alaszkához tartozó Kiska sziget közelében. Víz alatt dolgozó távirányítású robot segítségével készítettek felvételt a maradványokról, és próbálták kideríteni a hajó pusztulásának okait. Végül egy japán történész tette biztossá, hogy a USS Gruniont találták meg, amikor a tengeralattjáróval azon a helyen harcba keveredő japán hajó legénységének még életben levő tagja elmesélte, mi történt. A Grunion két torpedót lőtt ki a japán hajóra, amit az fedélzeti ágyújával viszonzott, és valószínűleg az egyik jól irányzott lövés végzetes találatot ért el.

Az Abele-testvérek egy részletesen vezetett blogban (www.ussgrunion.com) mondják el kutatásuk történetét, aminek eredménye a világháború egyik rejtélyének megoldása lett- és megtalálták azt a helyet is, ahol édesapjuk nyugszik.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. medve 2009 jan 05. 11:17  
újabb tengeralatjáró fejezte be küldetését.

Merülőhelyek

Quita El Banna

Sudan

2/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa

Búvárbazár

Mares Trilastic 5-4-3 Lady 6-os

Ár: 35.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2021 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés