»» ««

Náci sast emeltek ki

Külföld

Az Uruguay partjainál elsüllyedt Graf Spee roncsából két méteres bronz szobrot hoztak a felszínre búvárok.

Az uruguayi haditengereszéttel közösen dolgozó négy helyi búvár és egy angol búvárrégész sikeresen ásta ki és juttatta a felszínre a 400 kilós szobrot. A roncs 12 méteres mélységben nyugszik, de a fedélzet szintjéig belepte az üledék. Ez rejtette a sast, amiről azt hitték, hogy már eltávolították a hajóról, ám tavaly év végén Hector Bado és Sergio Pronczuk újból rábukkantak, amikor az áramlatok által elvitt üledék alól előtűnt a szárny.

Az angol búvárrégész, Mensun Bound elmondta a Divernetnek, hogy a merüléseket nehezítette az erős áramlás és a szinte nullára csökkent látótávolság. A négy uruguayi búvár először az üledéket távolította el, majd a szobrot rögzítő 145 csavart. Bound beszámolója szerint a csavarok is bronzból voltak, és könnyen ki lehetett őket venni, a felszínre emelve pedig még az eredeti kenőanyag szagát is érezni lehetett.

A sast, ami egy horogkereszten áll, személyesen Adolf Hitler tervezte 1930-ban. Az orron levő szoborhoz hasonló más hajókon is volt, de valószínűleg a Graf Spee-ről kiemelt az egyetlen, ami túlélte a háborút. Értéke több millió fontra rúghat. A tulajdonos fele-fele arányban Uruguay állam és a kiemelésre jogot szerző Alfredo Etchegaray, aki maga is részt vett a munkában. A szobrot valószínűleg majd egy neves aukciósház bocsátja áruba Londonban vagy New Yorkban. Az a lehetőség is felmerült, hogy az állam megvásárolja a szobrot és kiállítják majd.

A Graf Spee a korábbi hadihajó-generációkhoz képest lenyűgöző képességekkel rendelkezett, többek között a tűzerő és a sebesség terén. A háború során elsősorban az utánpótlást biztosító hajókat támadta eredményesen, ám 1939 decemberében egy összehangolt támadást követően a semleges Uruguayba menekült, Montevideo kikötőjébe. A britek blokádja miatt a hajót elsüllyesztették, négy mérföldre a parttól. A korábbi ásatások során már emeltek ki alkatrészeket, és a hajótest teljes három dimenziós feltérképezése után még tovább folytatják a kutatást.

[ Divernet ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

P29 Patrol Boat Wreck

Malta

5/5 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m

parti merülésroncs merüléshomokos élőhely mesterséges élőhelyföldközi tengeri muréna jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés