»» ««

Megtalálták az UC-42 roncsát

Külföld

Ír kedvtelési búvárok találtak rá az 1917-ben elsüllyedt német tengeralattjáróra.

Photo: Timmy CareyAz első világháború idején alkalmazott német tengeralattjárók közé tartoztak az UC-sorozatú aknatelepítő hajók. Az UC II osztályú hajók a partok közelében helyezték el aknáikat, de elődjével szemben ezt a típust már torpedókkal is felszerelték. Ha pusztán az elpusztított hajók számát tekintjük, az egyik legsikeresebb tengeralattjáró típusnak tekinthető. Az UC 17-es például bő két év alatt 106 hajót süllyesztett el vagy rongált meg aknái illetve torpedói révén.

Az UC-42-es 1916-ban állt szolgálatban, majd 1917 szeptemberében, feltehetően saját aknájának felrobbanása miatt pusztult el, és a teljes, 27 főnyi legénységet magával rántotta a hullámsírba, az írországi Cork közelében. 1917. októberének végén egy hajó állítólag zajt észlelt és mélységi bombákkal támadta a tengeralattjárót, majd jelentette megsemmisítését. Noha a haditengerészet kételkedett benne, hogy a sokkal rövidebb távú küldetésekben részt vevő UC-osztályú tengeralattjáró nem jóval korábban pusztult el, a morál megerősítése miatt így is kitüntetésben részesítette a "harcban" részt vevő brit hajó legénységét. A hajózási útvonalban akadályt jelentő roncsot a még rajta levő aknákkal együtt próbálták megsemmisíteni 1919-ben. Évtizedekkel később többen próbáltak maradványokra bukkanni, de sokáig senki nem járt sikerrel.

2010. novemberében viszont néhány kedvtelési búvár ráakadt a tengeralattjáróra, Roches Point közelében. A 12 hónapon át tartó kutatás végeredményeként 27 méteres mélységben találták meg a hajót. A búvárok természetesen kitörő örömmel fogadták a sikert, ráadásul a hajótestet is kevéssé rongált állapotban találták meg. Az azonosítás azért volt lehetséges, mert a hajócsavaron megtalálták a sorozatszámot. Az év végén aztán emléktáblát helyeztek el a 27 fős legénység előtt tisztelegve, a továbbiakban pedig folytatják az UC-42 vizsgálatát.

[ rte.ie, Wikipedia, uboat.net, iol.ie ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Shelly Beach

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 12m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycápa csikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés