»» ««

Rég elveszett repülőgépeket találtak

Külföld

Három második világháborús amerikai repülőgépet találtak meg 76 év után a Truk lagúnában.

A Project Recover egy olyan szervezet, amely a második világháborúban eltűnt amerikaiak földi maradványait kutatja fel, hogy azoknak megadhassák a végső tisztességet szülőföldjükön.

Ennek részeként találtak meg a mikronéziai Truk-lagúna mélyén három repülőt hét holttesttel, amelyek azonosítása még folyamatban van. Erről a Delaware-i Egyetem számolt be február 14-én.

Bár a Truk-lagúna az egyik legfelkapottabb búvárhely, eddig mégsem sikerült felfedezni a 76 éve ott elsüllyedt roncsokat. A roncsok közül kettő SBD-5 Dauntless zuhanóbombázó, egy pedig egy TBM/F-1 Avenger torpedóbombázó.

A Project Recover munkatársai a Delaware-i Egyetem és a Kaliforniai Egyetem Scripps Oceanográfiai Intézetének közreműködésével távirányítású tengeralattjáróval kutatták az elsüllyedt repülőket. A bombázók a Hailstone művelet részeként vettek részt a régióban, a repülők 1944. február 17-én hajnalban szálltak fel egy anyahajóról. Az azt követő két napban több mint 200 japán repülőgépet lőttek le, és közel 50 kereskedelmi hajót süllyesztettek el. Ugyan a műveletet az Egyesült Államok jelentős győzelmeként ismerik, de a Hailstone művelet során 30 amerikai repülőgépet vesztettek, és további 23 tűnt el legénységgel együtt.

A kutatást papírmunka előzte meg, aminek részeként a katonai jelentéseket nézték át szemtanúk elmondásai után kutatva. Térképeket, a csata fényképeit és a helyiekkel készített interjúkat tanulmányozták. Ezzel szűkítették le a keresési területet.

Az expedíció 2018 áprilisától 2019 decemberéig tartott, aminek során négy expedíción vettek részt. Összesen 50 napot töltöttek a vízen, és közel 70 négyzetkilométert kutattak át 100 és 215 láb közötti mélységben.

Miután befejezték a helyszín teljes archeológiai feltárását decemberben, értesítették az Egyesült Államok kormányát a repülőgéproncsok helyreállítása, és a személyzet maradványainak beazonosítása miatt. Mivel az amerikai DPAA feladata a lehetséges helyreállítás és a maradványok hazatelepítése is, beleértve az eltűnt személy családjainak értesítését is.

További 28 repülőgépet keresnek a Truk-lagúnában, bennük 103 személyzet maradványaival.

[ Index ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Angarosh

Sudan

5/5 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 45m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés