»» ««

Nehéz feladat

Külföld

Egy közel száz éve elsüllyedt tengeralattjáróból szeretnék felhozni az aknákat.

Az írországi Cork közelében nyugszik a német UC42 tengeralattjáró roncsa. Elég közel van egy víz alatti gázvezetékhez, ezért a hajótestben levő aknák felrobbanása komoly katasztrófát okozhatna- és az óvatlan búvárok akaratlanul is működésbe hozhatnak egy robbanószerkezetet. A haditengerészet ugyanis rendszeresen megvizsgálja a roncs állapotát, és úgy találták, valakik hozzányúltak a lezárt részeket jelző dolgokhoz, tehát nem engedélyezett behatolásokra kerülhetett sor.

Az 1917. szeptember 10-én elsüllyedt UC42 tele volt aknákkal. Különleges csőből telepítette ezeket, amikor a tat közelében robbanás történt és a hajó elsüllyedt. A legénység mind a 27 tagja életét vesztette. A roncsot amatőr búvárok fedezték fel öt esztendeje. A tengeralattjáró viszonylag jó állapotban van, vélhetően a tengerészek maradványai is benn nyugszanak, így háborús sírhelyként tartják számon.

Az aknák jelentette vezély miatt a minisztérium végül úgy döntött, a haditengerészet búvárait utasítja az aknák felhozatalára. A cél az, hogy a térség biztonságos maradjon, ne kelljen aggódni egy lehetséges robbanás miatt. A búvárokat pedig arra kérik, inkább ne merüljenek az UC42-nél, egyrészt annak sírhely mivolta miatt, másrészt a józan ész diktálta óvatosság miatt, legalábbis amíg ott vannak a robbanószerek.

Az aknák kiemelése bizonyára komoly feladat lesz még az aknamentesítésben járatos katonai búvároknak is. Több alkalommal hatástalanítottak már sodródó, jellemzően második világháborús robbanószerkezeteket, de egy tengeralattjáróból kihozni közel egy évszázada ott levő bizonytalan állapotú aknákat egészen más tészta.

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

San Francisco Maru

Micronesia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 48m, látótáv: 25m felett

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoknagy rája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés