»» ««

Jegygyűrű a roncs mellől

Külföld

Egy búvár véletlenül bukkant rá arra a gyűrűre, ami 90 évvel korábban egy fiatal tengerésszel süllyedt a hullámsírba.

Az első világháborúban az Orkney-szigetek közelében elsüllyedt HMS Opal roncsánál merülve Peter Brady egy kicsi, fényes tárgyat vett észre az aljzaton, amiről azt hitte, valamilyen alkatrész lehet. A felszínen derült ki, hogy egy jegygyűrűről van szó, és a búvár úgy érezte, kötelessége megtenni mindent azért, hogy visszajuttassa a családhoz.

A gyűrű belsejére az alábbi szavakat vésték: "To Stanley from Flo, March 1916." A búvár kutatásba kezdett, és a hajó legénységéből meghaltak listáján összesen két Stanley keresztnevű tengerészt talált, akik közül Ernest Stanley Cubiss feleségét hívták Florance-nak. Ám ezután még rá kellett bukkanni a yorkshire-i származású fiatalember családjára. Amikor az áldozat 78 éves unokaöccsét, Malcolm Cubisst felhívták, először leszögezték, hogy nem ugratni akarják. Brady belekezdett a történetbe, miszerint éppen egy roncsnál merültek, és erre Cubiss azonnal rávágta: az Opal!

A kép összeállt hát, és kilenc évtized után újból a Cubiss család birtokába jutott a pár összetartozását jelképező ékszer. A teljesen váratlan esemény nagy hatással volt mind a búvárra, mind az örökösre, aki úgy döntött, hogy a történetet mind többeknek kell megismernie. Így aztán a gyűrűt, néhány fényképpel együtt egy Orkney-szigeteki tengerészeti múzeumnak ajándékozta, ami a kiállítás részeként mesél a jövőben az Opal történetéről.

[ A Daily Mail híre nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. vizidino 2008 sze 11. 14:24  
A brit szabályozással nem vagyok tisztában, de (valószínűleg a rengeteg hajóroncs és a "roncsmentés" hagyományai miatt) arrafelé asszem még csak kirívó illetlenségnek sem számít egy pár  bronzcucc (csavar, kajütablak, hajócsavar, hasonlók) leemelése a nem külön védett roncsokról.
Persze nekem sem tetszik, hogy ezeket én már nem fogom eredeti helyükön látni...
 2. Elnok 2008 sze 10. 13:14  
VOlt kutatasi engedelye az emlitett buvarnak, hogy barmit is elhozzon a roncs mellol? Vagy miert is kerult fel az a furcsa fenyes targy a felszinre?
 1. PiggyGirl 2007 nov 15. 17:07  
Jó ilyen híreket is olvasni, nem csak mindig azt, hogy éppen mennyi cuccot hordtak el egy roncsról a búvárok.

Merülőhelyek

Anchor Bay / Popeye Village

Malta

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely tengeri füves élőhelyföldközi tengeri muréna

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés