»» ««

Roncsok sekély vízben

Külföld

Még mindig fedeznek fel viszonylag kis mélységben nyugvó roncsokat a búvárok.

Egy a Hawaii-szigetek egyikén, Mauin dolgozó búvár korábban nem ismert második világháborús roncsot fedezett fel. A repülőgép, az SBD-5 Dauntless beszámolója szerint szinte teljesen épségben van, nyitott kabintetőkkel, nyitott fékszárnyakkal. A jelekből arra következtetnek, hogy a személyzet a tengerre szállt le a géppel, aztán elhagyta azt.

A roncsról először egy helyi halásszal beszélgetve szerzett tudomást Brad Varney. Elmondása szerint a halász arra panaszkodott, hogy a halak "elbújnak a szárnyak alatt", ő pedig visszakérdezett, miféle szárnyakat emleget? Ekkor egy hozzávetőleges térképet rajzoltak neki, Varney pedig elindult a helyszínre, hogy a saját szemével győződjön meg arról, tényleg van-e ott egy repülőgéproncs- és így bukkant rá élete nagy felfedezésére. A teljesen épségben levő roncs távol esik a szokásos merülőhelyektől, így a szuvenírvadászok nem szerezhettek róla korábban tudomást. A felfedező sem tette közzé a helyet, hanem először a hatóságokat értesítette, hogy ők döntsenek a továbbiakról. Hans Van Tilburg tengeri régész még csak a fotókat látta, de azok alapján ő is valószínűsíti, hogy a víz mélyén egy Dauntless nyugszik. A korabeli dokumentumok áttanulmányozása után talán az is kiderül, ki vezette a gépet és mi lett a sorsa a pilótának és a lövésznek. Mivel a roncs még mindig a haditengerészet tulajdona, tilos bármit is elmozdítani a helyszínről. Varney is abban bízik, sikerül megőrizni a roncs épségét, és a búvárok megcsodálhatják azt, de tiszteletben is tartják a történelmi jellegét.

Egy másik roncsra alig 8 méter mély vízben bukkantak rá Németországban a Kieli-öbölben, még 2008-ban, de csak a közelmúltban tudták véglegesen igazolni, pontosan milyen hajóról is van szó. A régészek szerint a közel 300 éve elsüllyedt Prinsessa Hedvig Sophia nevű svéd hadihajó nyugszik ezen a helyszínen, ahol sok értékes leletet találtak: fegyvereket, üvegdarabokat, gyertyatartókat és egyéb tárgyakat. A roncs feltárása még folyik, és természetesen védelem alatt is áll a hely. A hajó egyébként 1715 áprilisában került a víz alá, amikor a dán hajóhad nagy fölénye miatt bajba került svéd flotta parancsnoka a hajók elsüllyesztéséről döntött- ám ezeket egy kivételével sikerült a dánoknak elfoglalni. Az elpusztult hajó viszont pont a flotta legnagyobbika, a 47 méteres zászlóshajó volt, amit sok éve kerestek már.

[ www.mauinews.com , modelshipworld.com ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. shark 2010 jan 24. 11:52  
Az SBD Dauntless volt a II. világháború csendes-óceáni hadszínterének legsikeresebb haditengerészeti zuhanóbombázója. Az SBD-k első, jelentős haditette, az 1942. június 5.-én lezajlott midway-szigeteki csatában, a japán császári flotta négy repülőgéphordozójának, az Akaginak, a Kagának, a Soryunak, illetve a Hiryunak az elsüllyesztése volt. Ezzel döntő fordulat következett be a csendes-óceáni erőviszonyokban, az amerikaiak javára. Az SBD egészen a háború befejezéséig hadrendben állt. Ha jól emlékszem, mintha talán a Salamon-szigetek vizein, Guadalcanalnál, lenne egy szép állapotú, és könnyen merülhető SBD roncs.

Merülőhelyek

Tobia Island (Sandy Island)

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilág tengeri füves élőhelynagy rája teknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés