»» ««

A lovagias tengeralattjáró

Külföld
2013. augusztus 27.

Búvárok fedezték fel egy 1917-ben elsüllyesztett teherhajó maradványait.

A skót búvárok Aberdeenshire partjai közelében találták meg az SS Silverburn roncsát, amit különös módon süllyesztett el az UB-41-es német tengeralattjáró: Gunther Krause kapitány megengedte az angol hajó legénységének, hogy elhagyják a hajót mielőtt azt a tenger fenekére küldték. Rod Macdonald és Paul Hays 60 méteres mélységben fedezték fel a Silverburnt, aminek rakterében még ott van érintetlenül a szállított szén.

A teherhajó Sunderlandből tartott Peterheadbe amikor a németek feltartóztatták. Az U-boatok révén a német haditengerészet el akarta vágni az antant országok utánpótlását, és számos fegyvertelen brit és francia teherhajót süllyesztettek el az első világháború során. Az UB-41 közvetlenül a Silverburn mellett emelkedett a felszínre 1917 június 13-án, és akkor adott utasítást a hajó elhagyására. Úgy vélik hogy túl kicsinek gondolták ahhoz, hogy egy torpedót pazaroljanak rá, ezért ágyúval süllyesztették el. A mentőcsónakokba átszállt legénység a partra evezett, de állítólag olyan is előfordult, hogy a lovagias tengeralattjáró-kapitányok az ellenség mentőcsónakjait a part irányába vontattál.

Az UB-41 összesen 8 hajót süllyesztett el 13 őrjárata során, ám a végzet ezt a hajót is utolérte 1917 október 5-én, amikor aknára futott az Északi-tengeren- talán pont egy németek által telepített akna süllyesztette el. Ekkor már nem Krause volt a parancsnoka, akit egy hónappal a hajó elvesztése előtt helyeztek át, és szerencsésen meg is élte a háború végét.

[ heraldscotland.com nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Thistlegorm Wreck

Egypt, Red Sea

10/17 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.4) nehéz körülmények
max: 31m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal teknős

Búvárbazár

SubSee +10 Dioptriás Macrolencse

Ár: 49.000 Ft.

Látogasd meg angol nyelvű oldalunkat, lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.


Powered by babelrabbit engine © 2004-2019 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés