»» ««

Meglett az eltűnt LCT

Külföld
2011. október 11.

Második világháborús partraszállító hajó roncsát fedezték fel az Egyesült Királyságban.

Az LCT-427 számú hajó 1944. június 7-én a kora hajnali órákban épp Portsmouth kikötőjébe tartott, miután sikeresen partra jutatta szállítmányát a Gold beach partszakaszon. Alig négy mérföldnyire a parttól viszont összeütközött a HMS Rodney nevű csatahajóval, kettészakadt, és 12 fős legénységével együtt odaveszett. A Southsea Sub-Aqua Club búvárai csak most, több, mint hat évtized múltán fedezték fel a tenger fenekén a hajó két részben levő maradványait. Alison Mayor, a projekt vezetője szerint igazán tragikus történetről van szó: "A legénység sikeresen átkelt Franciaországba, megúszták az összecsapást az ellenséggel, a partra is tudták juttatni az olajszállítmányukat- ezek után az éjszakában vesztek oda, négy mérföldre a hazaéréstől, saját hajóval ütközve."

Mivel a normandiai partraszállás nagyon sok hajó mozgásával járt, a balesetről két hónapig nem is készült jelentés, és ebben az időben az LCT-427 egyszerűen csak eltűntként szerepelt a nyilvántartásokban. Most viszont már pontosan ismert a helyzete, mert a búvárklub tagjai 30 méteres mélységben felfedezték Solent térségében. A roncs két része egymástól pár száz méterre nyugszik az igen forgalmas tengeri útvonalon. Általában itt nem is engedélyezett a merülés, de ezúttal a klub különleges felhatalmazást kapott. Alison Mayor szerint a roncs jó állapotban van, még rajta vannak a légvédelmi ágyúk is. A búvárok számára különleges élmény felkeresni egy ilyen hajót, sorsának ismeretében. Amikor azon a ponton vizsgálódnak a búvárok, ahol a hajó ketté szakadt, hirtelen tapinthatóvá válik, milyen óriási erők hajlították meg az acéllemezeket. Az életét vesztett tengerészekre gondolva különösen odafigyelve dolgoztak a búvárok. Az erre merülők szerint még sok felfedezetlen hajó van a térségben, melyek örökre feledésbe is merülhetnek. A látogatható roncsok jelentősége viszont akkor válik igazán érezhetővé, amikor az emberek a merülés után utánanéznek a történetüknek is.

[ BBC ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Koh Bida Nok

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merülésnyílt vízi fajokcápa csikóhal teknős

Búvárbazár

Olympus e-pm1, 28-84mm, UW tok

Ár: 105.000 Ft.

Látogasd meg angol nyelvű oldalunkat, lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.


Powered by babelrabbit engine © 2004-2019 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés