»» ««

Megoldódhat egy történelmi rejtély

Külföld

Búvárok lelete lebbentheti fel a fátylat egy több száz éves titokról.

Wales északi részén bukkantak egy 18. századi hajóroncsra brit búvárok, és állításuk szerint a maradványok rengeteg arany érmét rejtenek. A Joe McCormack által vezetett búvárcsapat már a felszínre hozott egy darabot a hajó maradványaiból. Elmondása szerint szeretnék bebizonyítani, hogy egy 1746-os aranyszállítmányra bukkantak, ami Bonnie Prince Charlie támogatására érkezett volna az országba.

A történelmi háttérről azt érdemes tudni, hogy a francia király, XV. Lajos támogatta Charles Edward Stewart (Bonnie Prince Charlie) felkelését, ám az elvesztett cullodeni csata után nem segítette tovább a lázadók vezérét, aki bújkálni kényszerült. A búvárok szerint az az arany, ami a hajóval együtt elsüllyedt, a francia király pénze volt, ami így soha nem érkezhetett meg. A tervek szerint majd ki is állítják a legérdekesebb leleteket, hogy turisztikai látványosságként szolgáljanak Angleseyben.

Az egyébként ismert, hogy XV. Lajos küldött két hajónyi pénzt és fegyvert Skóciába, de ezeket a Royal Navy hajói felfedezték. Voltak sejtések arról, hogy újra próbálkozott, de a hajók sorsa rejtély maradt. A búvárok szerint, ha sikerül igazolni hogy a hajó francia lehetett (például francia pénzérméket találnak), és 1746 körül süllyedt el, az igazolhatja az elméletüket. Az első lelet egy réz pecsét volt, amit csak évekkel később vizsgáltak meg a szakértők és ezek után kezdték el az alaposabb kutatást, ugyanis Máriának, a skótok királynőjének lehetett a pecsétje.

A húsz fős búvárcsapat most folyamatosan dolgozik a feltáráson. A reményeik szerint nagy mennyiségű arany értékét megbecsülni is nehéz, de ha helyesen következtetnek, akkor nagyon sok pénzről lehet szó. A XV. Lajos által küldött két hajó, amit az angolok feltartóztattak, majd visszamentek Franciaországba, nagyon sok érmét szállított, és azt gyanítják, hogy a több tonna arany annak a hajónak a fedélzetére került, aminek most a roncsát fel kívánják tárni.

[ A CDNN nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Sabina

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés