»» ««

Vandálok a víz alatt

Külföld

Egy második világháborús törpe tengeralattjárót rongáltak meg Ausztráliában.

A vandál búvárok a Sydney kikötőjét támadó japán törpe tengeralattjárók egyikének roncsát rongálták meg, alkatrészeket loptak el a védett roncsról. A második világháború idején, 1942-ben három ilyen kisméretű tengeralattjáró hajtotta végre a támadást a kikötő ellen, mert a japán felderítés szerint szövetséges hadihajók állomásoztak éppen ott. A támadási kísérlet viszont sikertelen volt, mert a szövetséges hajókról kiszúrták őket. Az egyik tengeralattjáró kilőtt egy torpedót a USS Chicago cirkálóra, de célt tévesztett, és az ausztrál HMAS Kuttabul kompot találta el, 21 embert megölve.

Két tengeralattjáró legénysége maga süllyesztette el a hajóját saját életük feláldozásával, a harmadikról viszont semmit nem lehetett tudni egészen 2006-ig, amikor ausztrál búvárok felfedezték azt Sydney-től északra. A hatóságok lezárták a roncs körüli területet, mert úgy vélték, a legénység maradványai még benn lehetnek, néhány személyes tárggyal, így például a szamurájkardjaik is ott nyugodhattak velük.


A tolvajok észrevétlenül jutottak el a roncshoz, megrongálták a maradványokat és elvittek néhányat a benn levő tárgyakból, és nem kímélték a hajócsavart sem, darabokat törtek le abból. Az illetékes ausztrál hatóság közleményt adott ki a lopás kapcsán, hátha valaki tud információkkal segíteni: "A rongálás során a hajócsavar három látható lapátjából eltávolítottak kettőt, véglegesen kárt okozva Ausztrália második világháborús örökségének egyik fontos darabjában." Vizsgálat indult a történtek feltárására, mert az ausztrál törvények értelmében az, akit bűnösnek találnak egy védett roncs megrongálásában, öt éves börtönbüntetéssel sújtható. A maradványokat pedig Új-Dél-Wales törvényei védik, a pénzbüntetés a rongálóknak akár 1,1 millió ausztrál dollár is lehet.

[ scotsman.com ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sanganeb North

Sudan

1/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.3) átlagos nehézségű
max: 46m, látótáv: 25m felett , driftes

szafaris megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa teknős legalább 1.5m-es hal mantarája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés