»» ««

Kiemelték Feketeszakáll hajójának horgonyát

Külföld

Az értékes leletet Észak-Karolinában találták meg.

A feltételezések szerint Feketeszakáll kapitány (azaz Captain Blackbeard) zászlóshajója, az Anna királynő bosszúja (Queen Anne´s Revenge) roncsa az, aminél a búvárok az utóbbi időben dolgoztak, és a maradványok rossz állapota miatt úgy döntöttek, hogy mielőbb a felszínre hozzák a vasmacskát. Eredetileg ugyanis úgy tervezték, hogy majd csak jövőre kerül sor az 1,4 méter hosszú, 70 kilós, eredetileg négyágú horgony kiemelésére. A tárgyat Beaufort városában állítják ki az Észak-Karolinai Tengerészeti Múzeumban.

A búvárok emelőballonokkal juttatták a felszínre a víz alatt nyugvó leletet, mondta el Mark Wilde-Ramsing, az Anna királynő bosszúja-projekt vezetője. A vasmacskát daruval emelték a hajó fedélzetére, és minden a lehető legsimábban, a tervek szerint zajlott le.

A horgony valószínűleg egy kisebb hajóé volt, ami a zászlóshajó és a többi hajó illetve a part között szállított tárgyakat. A kiemelés azért lett sürgető, mert a 300 éve víz alatt levő tárgy állapota miatt már nem voltak benne biztosak, hogy a közeljövő viharai nem fogják esetleg elmozdítani, messze sodorni a horgonyt. A kutatást viszont a következő évben is folytatni fogják, mert a roncs többi része még elég stabilnak látszik.

A hajó, noha angol építésű volt, 1711-ben a franciák kezére került, és La Concorde néven, francia zászló alatt szelte a habokat. A kalózok 1717-ben foglyul ejtették és Feketeszakáll a birtokba vétele után átnevezte Anna királynő bosszúja névre. A háromárbocos hajó 30 méter hosszú volt, és nagyjából 150-200 fős legénysége lehetett. A hajót alig egy éve használták a kalózok, amikor 1718-ban megfeneklettek vele Észak-Karolinában, ám a roncsokat csak 1996-ban fedezték fel. Maga Feketeszakáll az eddigi források szerint 1680-ban született az angliai Bristolban, Edward Teach néven, és számos legenda keringett rémtettei körül. Ami tény, az az, hogy a virginai kormányzó bízta meg Robert Maynard hadnagyot azzal, hogy keresse meg a híres kalózt és végezzen vele, akinek csak véres csatában sikerült legyőznie Feketeszakállt és maroknyi csapatát. A levágott fejet hajója orrára tűzte Maynard, de a kalóz halálával újabb és újabb pletykák keltek szárnyra, a titkos helyen elásott rablott kincsekről, ami után kutatva, sokan és sok helyen túrták fel a tengerpartot. Amikor 1996-ban rábukkantak a roncsra, amiről úgy tartják, hogy a zászlóshajó maradványa lehetett, természetesen hamar turistalátványosság lett a helyszín. Az évtizede tartó feltárások során több ezer tárgyat emeltek ki, de az vita tárgya, hogy valóban a híres hajó roncsát találták-e meg. A nagy érdeklődés miatt még egy saját honlapot is szenteltek a roncsnak.

[ The Advocate ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

East Of Eden (island #7)

Thailand

1/2 db alapján:unalmas(átlag: 3) könnyű körülmények
max: 28m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés