»» ««

Eredeti mesterséges roncs

Külföld

Az angliai Stoney Cove mélyére süllyesztett roncs megóvására kérik a búvárokat.

A Leicestershire-ben található Stoney Cove nevű tó ismert édesvízi merülőhely a brit búvárok körében. Itt nyugszik egy egészen különleges maradvány is: egy 16. századi felfegyverzett kereskedőhajó roncsa, amit búvárlátványosságnak és a búvárrégeszek gyakorlóhelyének szántak. Ám néhány búvár szerint a roncs néhány részét egészen mélyen, 20 méteren találták meg búvárok, ezért a Nautical Archaelogy Society (NAS) képviselője arra kér minden itt merülőt, hogy ne mozdítsanak el semmit a Gresham Ship néven emlegetett roncsról.

Bizonyára sokakat meglep, hogy mit keres egy ilyen hajó roncsa egy kis tóban; nos a hajó eredetileg a Temze mélyén nyugodott Londonban, onnan emelték ki 2004-ben, és átszállították egy tóba, hogy megóvják a pusztulástól. Később aztán az a döntés született, hogy a Stoney Cove lesz a maradványok végső nyughelye, és ez év júniusában került itt a víz alá a roncs. A NAS által felügyelt munka során nagyjából 6 méteres mélységbe kerültek a roncs nagyobb részei, melyek közül a legnagyobb 8 méteres és 8 tonnát nyom. A faanyag vizsgálata szerint a hajó valamikor 1574 körül épülhetett.

A roncs feltárását és kiemelését a londoni kikötői felügyelet finanszírozta, ők fedezték fel ugyanis azt 2003-ban kotrási munkák végzése közben. A víz mélyén talált ágyúkat múzeumban helyezték el, ezek egyikén találták meg Sir Thomas Gresham ismertetőjegyét fedezték fel. Az ágyúk mellett más tárgyak is voltak a roncs mellett, így különféle fém eszközök, edények, cipők is.

[ Divernet ]


Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. booware 2012 nov 22. 11:32  
Ha már Anglia és régi hajóroncs, akkor ajánlom a www.hajoroncs.blog.hu oldalon a 20. bejegyzést a HMS Resolution történetéről és roncsáról.
Üdv: D.
 

Merülőhelyek

Abu Nuhas, Chrisoula K Wreck (Marcus)

Egypt, Red Sea

4/6 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 27m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésfal merülés roncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés