»» ««

Viking hajó a tó mélyén

Külföld

Különleges régészeti leletre bukkantak svéd búvárok.

(C) James CridlandSvédország legnagyobb tavának (Lake Vanern) mélyén levő roncsot vizsgálnak a búvárrégészek, ami valószínűleg egy viking hajó maradványa. A hajó darabjaira a parti őrség búvárai akadtak május elején. Az egyik fa elem kiállt a fenékből, míg a többi alkatrészt nagyjából egy méternyi üledék borította.

A nagyjából 20 méteres hajó roncsának érdekessége az, hogy a régészek elmondása szerint Svédországban víz alatt még nem találtak viking roncsot. Azok a hajók, amelyeket eddig ebből a korból fenntártak, mind szárazföldi ásatások során bukkantak a felszínre. A víz alatt talált fából származó mintát és a fémből készült dárdát illetve kardot a közeljövőben fogják alaposabban megvizsgálni. Addig nem lehet biztosat mondani a hajó koráról, amíg ez a vizsgálat le nem zárul, de a jellegzetességek alapján viking korabelinek gondolják. Magának a hajónak a klinker palánkozása is ezt sugallja.

A Lake Vanern egyébként Európa harmadik legnagyobb tava, 5648 négyzetkilométernyi területével. A Vanerni Múzeum és a svéd parti őrség közösen folytatja a feltárást, ugyanis hat másik roncsot is találtak a most feltárt roncs száz méteres körzetében, és három ezek közül gyakorlatilag egymások nyugszik. Ám azt még nem lehet kijelenteni, hogy ezek is ugyanabból a korszakból származnak.

[ Daily India ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gubal Island - Bluff Point

Egypt, Red Sea

3/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) átlagos nehézségű
max: 30m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős delfin legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés