»» ««

Kalózok nyomában

Külföld

A régi tengeri kalandorokról a legtöbbet még mindig a roncsok révén lehet megtudni.

Feketeszakáll (Blackbeard) kapitány hajójáról már korábban is írtunk, amikor kiemelték a horgonyát. A Queen Anne´s Revenge maradványai Észak-Karolina partjainál vannak, és a régészek évről évre visszatérnek ide, hogy újabb leletek után kutassanak. Ebben a szezonban a csoport a Facebook-on is követhetővé teszi a munkáját. Mindez már nem szokatlan, egyre többen érzik úgy, hogy a víz alatti régészek mindennapjainak a megismertetése a nagyobb közönséggel sokat segíthet a számukra.

Szeptember-október hónapokra esik a mostani hat hetes búvárexpedíció tervezett időtartama. Az elmúlt időszakban inkább csak pár napot töltöttek a lelőhelyen a búvárok, állagfelmérést és kisebb munkákat végeztek, a mostani projektnek viszont nagyobb célkitűzései vannak. A hajó középső és első részén szeretnének feltárni részeket és onnan kiemelni amit lehet. Mindent nem lehet a felszínre hozni, mert a laboratóriumban korlátozott a hely, de például a víz alatt is máshová helyeznek időnként tárgyakat. Sőt, már a tenger mélyén elkezdenek bizonyos konzerválási munkákat. Tucatnyi több száz kilós ágyú és három nagy horgony is arra vár, hogy a tudósok kezelésbe vegyék. A roncs fontosságára jellemző, hogy eddig 700,000 tárgyat hoztak a felszínre, amelynek egy része múzeumba került.

Az angliai Plymouth közelében az észak-karolinai feltáráshoz hasonlóan ágyú jelentette a legnagyobb leletet. A megtaláló búvárok itt nem árulták sem a megtalált roncs helyzetét, sem pedig azt, hogy szerintük melyik hajóról van szó. A 200 kilós ágyút kiemelő kis csapat a leletet egyből édesvizes tartályban helyezte biztonságba. A továbbiakban a hivatásos régészek mondanak majd véleményt a felfedezésről, mert természetesen őket is értesítették a búvárok. A hajó korát a 18. századra teszik, amikor kalózok járták a Karib-tenger vizeit- bár az igen messze esik Plymouth-tól. A búvárok szerint további maradványok is vannak a helyszínen, tehát hamarosan egy felkészültebb expedícióval térnek majd vissza oda.

[ ENC Today , This is Plymouth ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Magic Point

Australia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 4-10m , áramlás

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa nagy rája egyéb tengeri emlős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés