»» ««

Egy roncs Morgan kapitány flottájából

Egyéb

Amerikai búvárrégészek olyan hajó maradványait fedezték fel Panamában, ami a híres kalóz flottájához tartozhatott.

(C) Chris BickfordHenry Morgan 1671-ben a Lajas Reef közelében vesztett el öt hajót. A kapitány egyike volt a leghíresebb és legsikeresebb kalózoknak a 17. században, számos spanyol települést fosztott ki. Sok más tengeri haramiával szemben ő nem bitófán végezte, hanem Angliában lovaggá ütötték. Az egyik rajtaütése volt az 1671-es támadás Panama elleni, amikor többek között zászlóshajóját, a Satisfactiont is elvesztette.

A régészek egy nagyjából 17*7 méteres darabot találtak egy faépítésű hajó oldalából, és több sértetlen ládát a rakományból, amit benőttek a korallok. A tárgyak vastag homokréteg fedte. A Texas State University vezető búvárrégészeit önkéntesek segítették. A roncs helyzetét először magnetométeres felméréssel határozták meg, utána merültek a búvárok. A lelőhely sekély vízben, a parthoz közel van, ezért a kincsvadászok már sok értékes tárgyat, aranyérmét felhozhattak a körzetből. Azért, hogy megóvják azt, ami még megmaradt a hajóból, a régészek szorosan együttműködnek a panamai kormányzat illetékeseivel.

Frederic H. Hanselmann régész szerint számukra az igazi kincset érő lelet a hajóroncs maga, aminek vizsgálatával Morgan kapitányhoz szeretnének közelebb jutni. A tárgyak ugyanis arról mesélnek, hogy éltek a korabeli kalózok. 2010-ben a csapat nem messze ettől a helytől már felfedezett hat hajóágyút amit a felszínre is hoztak. Azt gyanították, hogy itt kell lennie a többi hajónak is, és ehhez az anyagi segítséget a Captain Morgan rum gyártója adta meg.

[ UnderwaterTimes ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Fanous Reef

Egypt, Red Sea

5/9 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 2.9) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés