»» ««

Víz alatti látványosság lesz a legendás kalózhajóból

Külföld

A Dominikai Köztársaság partmenti sekély vizeiben a búvárok megtalálták a legendás kalózkapitány, William Kidd hajójának maradványait.

Az Indianai Egyetem vízalatti régészei elmondása szerint a Quedagh Merchant romjait évek óta keresték, versenyt futva a kincsvadászokkal. A csoport egyik tagja, Charles Beeker szerint most engedélyt kaptak a roncs vizsgálatára, és a hajót később turistalátványossággá alakítják majd.

Érdekes persze, hogy a Catalina sziget partjaitól alig 20 méterre, 3 méter mély vízben nyugvó maradványokat mostanáig nem fedezték fel. Beeker szerint karrierje során már több ezer hajóroncsot látott, de szinte ez az első, amit még nem fosztottak ki: hajó kristálytiszta vízben, teljesen érintetlenül nyugszik. A bejelentésre is csak akkor kerítettek sort, amikorra gondoskodtak a hely állandó védelméről.

A lelet azért is értékes, mert ismeretlen részletekkel gazdagíthatja Kidd kapitány karib-tengeri kalózkodásainak történetét. A történészek a mai napig nem tudják eldönteni, hogy Kidd kalóz vagy a kormány ügynöke volt-e. Azt azonban tudni lehet, hogy a Quedagh Merchant értékes vásznakkal, selymekkel, arannyal, ezüsttel és más javakkal megtömve került a kalóz kezére, aki 1699-ben otthagyta azt a Karib-tengeren, és New Yorkba ment, hogy tisztázza magát az ellene felmerült vádak alól.

Sajnálatos módon ez okozta a vesztét is, hiszen az angol kormánynak a Quedagh Merchant kifosztása jelentette a bizonyítékot arra, hogy Kidd kalózkodásból szerzi a pénzét. Egy hosszan tartó, a korban fantasztikusnak számító tárgyalássorozat után a férfit 1701-ben kalózkodás és gyilkossági vádak miatt elítélték, majd a Temze fölé akasztották, ahol két évig lógott.

[ Múlt-kor ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

The Island

Egypt, Red Sea

4/6 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 19m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés