»» ««

460 év után újra a felszínen a Mary Rose horgonya

Tudomány

Pontosan 23 évvel a roncs megtalálása után október elején kiemelték VIII. Henrik zászlóshajójának acél horgonyát.

A két tonnás, 16 láb hosszú és 8 láb széles (5 és 2,5 méter) horgony négy és fél évszázadot töltött a víz mélyén. Az orrész néhány másik darabját is kiemelték vele együtt, míg a törzs nagy részét 1982-ben hozták fel. Így hát a horgony egyike volt annak a pár, még meg nem talált darabnak az 1545-ben Portsmouth közelében elsüllyedt hajóról, amit továbbra is kerestek.

Mint azt John Lippiett, a Mary Rose Trust vezetője elmondta, a sérülékeny alkatrészek felhozatala után be lehet temetni a többi maradványt, hogy megóvják őket. Károly herceg, a Mary Rose Trust elnöke (aki maga is többször merült a roncsnál) üzenetben fejtette ki, hogy mivel 23 éve ő is figyelemmel kíséri az eseményeket, megérti a kutatók izgatottságát, és bízik abban hogy a leleteknek köszönhetően mindenki jobban megismerheti a Tudor-korabeli haditengerészetnek eme egyedüli maradványát.

Az egész műveletet a védelmi minisztérium finanszírozza, ami korábban egy új csatornát akart vágni a lelőhelyen, hogy a repülőgéphordozók áthaladhassanak a körzeten. Végül úgy döntöttek, hogy más útvonalat használnak majd. A védelmi minisztérium az adatok szerint 400,000 fontot költött el a merülésekre és az ásatásokra az utóbbi három évben.

[ CDNN ]

Kapcsolódó link: Mary Rose honlap
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Dibba´s Rock

United Arab Emirates

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 15m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés