»» ««

Friss felfedezések

Külföld

Több száz éves hajóroncsok kerültek elő Japán és Szicília közelében.

Tizenharmadik századi mongol hajó roncsait tárták fel Kjúsú szigete közelében, amelyet a feltételezések szerint Kubilaj kán Japán ellen indított második inváziós kísérlete során nyelt el a tenger. A kutatócsoport Ikeda Josifumi régészprofesszor vezetésével a hajótest 12 méteres darabját találta meg a tengerfenéken - olvasható a The Mainichi Daily News angol nyelvú japán lap online kiadásában.

Ikeda szerint első ízben sikerült a mongol inváziós flotta egyik hajójának ekkora darabját feltárni. Ennek alapján rekonstruálni lehet a hajót, megismerni annak specifikus jellemzőit. A szakember becslése szerint a hajó hossza elérhette a húsz métert. A roncsok közelében közel négyezer tárgyat tártak fel a régészek, beleértve a hajó horgonyát. Rengeteg kínai edényt és egyéb tárgyat találtak, amelyek a Déli Szung (Song) dinasztia (1127-1279) korából származnak. Találtak legkevesebb 300 téglát is, amelyek, a feltételezések szerint a hajó ballasztja voltak.

A Mongol Birodalom két sikertelen támadást intézett Japán ellen. Az elsőt 1274-ben indították, a mongol flotta 300 nagy és 400-500 kisebb hajóból állt, fedélzetükön 15 ezer mongol és kínai, valamint 8 ezer koreai harcossal, illetve a mongolok lovaival. A mongoloknak jobb fegyvereik és nagyobb harci tapasztalatuk volt, de a támadásra hónapok óta készülő, nagyobb létszámú japán sereg megállította őket, majd a kitörő vihar visszavonulásra kényszerítette a támadókat. 1281 nyarán a 140 ezer harcost szállító egyesített mongol-koreai-kínai flotta nagy részét a kamikáze (isteni szél), egy nagy erejű tájfun pusztította el.

Ezerhétszáz évvel ezelőtt elsüllyedt, de ma is jó állapotban levő római kori hajót emeltek ki a tengerből Szicília partjainál. A régészeti lelet számos információt nyújt az Itália és Afrika közötti ókori kereskedelemről. Több mint hétszáz darabban vitték partra a szicíliai Marausa tengerében talált ókori hajót. "A régészek is szeretik a kirakóst, ha ezerhétszáz éves vitorláshajót tudnak belőle felépíteni" - mondta a sajtónak Sebastiano Tusa, a helyi műemlékvédelem felügyelője.

A Marausa partjától százötven méterre, három méter mélységben talált római kereskedelmi hajó a régészek szerint a Krisztus utáni harmadik században ütközött neki a parti homokpadnak. A sekély vízben feküdt ezerhétszáz éven át az iszapréteg és tengeri növényzet alatt. Egy 1999-ben engedély nélküli épített móló kavarta fel az iszapot láthatóvá téve az ókori hajót, melyet búvárrégészek fedeztek fel. Mostanáig tartott a lelet kiásása és darabokban való partra szállítása. A nyolcszázezer eurós restaurálási munkát az olasz Szerencsejáték Részvénytársaság finanszírozza.

A hajót a szicíliai Marsalában állítják ki, ahol már egy szintén a tengerben talált pun hajót is őriznek. "Ritkaságnak számít a tengerből kiemelt ókori hajóroncs, inkább a helyén szokás hagyni, de így csak a búvárok láthatják. Ráadásul rendkívüli leletről van szó, mivel az olasz tengerekben eddig talált ókori hajók között ez maradt fenn a legjobb állapotban. Kiemelését az is indokolta, hogy a parthoz való közelsége miatt kár érheti" - magyarázta Tusa. A hajó információt adott az Itália és Afrika közötti kereskedelemről is: a rajta talált amfórákban olivaolajat, diót és fügét szállítottak és a fedélzeten a korabeli rómainál olcsóbb afrikai építőanyag is utazott.

[ MTI ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Neufeldersee

Austria (Österreich)

11/18 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.3) könnyű körülmények
max: 22m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely édesvizi élővilágjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés