»» ««

A legrégibb roncs

Külföld

A Dominikai Köztársaság vizeiben megtaláltak közül állítólag nem találtak még régebbi hajót.

Egy amerikai cég, a Deep Blue Marine adott hírt arról, hogy az első eredmények szerint az ország vizeiben nyugvó legöregebb roncsra bukkantak rá. A búvárok arany érméket, jáde szobrokat és ősi maja ékszereket hoztak fel a víz alól, de a társaság szerint rejtőzhetnek még a lelőhelyen nagyobb értékek is.

A Deep Blue Marine elnöke, Will Blum, arról mesélt, hogy a modern Amerika szülőhelyén megtalálni az első hajók egyikének maradványait nagy szerencse volt. A hajó ugyanis alig pár évvel Kolombusz első útja után süllyedhetett el Hispaniola szigeténél, és egészen mostanáig háborítatlanul heverhetett a tengerfenéken. A roncs megtalálásához az első nyomokat viszont a felszínen találták, ugyanis egy idős embertől vett régi pénzérme volt az első fontos lelet: utánanéztek, és kiderült, ez az újvilágban vert első pénzek közül való. Az öreg helyitől kapott útmutást követve szonárral vizsgálták a helyszínt, ahol az érme előkerült, és szép lassan megtalálták a roncs részeit. 450 éve nyugodott a mélyben a hajó, és itt találtak 1535-ös pénzérméket a búvárok. A lelet értéke óriási, a kormányzattal történt megegyezés szerint a cég és a Dominikai Köztársaság fele-fele arányban osztozik.


A maradványok vizsgálata alapján úgy gondolják, a hajó egy nagy vihar következményeként süllyedt el. A lényeg mindenesetre a kora, ugyanis a kutatók szerint az 1502-ben elsüllyedt flotta hajóinak maradványai lehetnének öregebbek, de ezeket még nem találták meg. A Deep Blue Marine-nak azért így is van bőven munkája, mert 13 roncson dolgoznak éppen. A Dominikai Köztársaságban múzeumot is építenek a sok új leletnek, és lesz olyan is, amit elárvereznek.

[ Fox Latino ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tiran, Gordon Reef

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 23m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítésfal merülés roncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajok korallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés