»» ««

Zűr a HMAS Canberra körül

Külföld

Ausztrália legújabb mesterséges zátonya időnként negatív hangvételű cikkek főszereplője.

A HMAS Canberra nevet először egy második világháborús hajó viselte, de a szóban forgó mesterségesen elsüllyesztett, Adelaide osztályú hajót 1978-ban bocsátották vízre ezen a néven, és 2005-ös kivonásáig volt folyamatosan szolgálatban. Több konfliktusban is puskaport szagolhatott a hadihajó, majd döntés született arról, hogy "utolsó bevetésként" turistákat vonzó mesterséges roncs lesz belőle. A projektet Victoria államban, Barwon Heads partjainál tervezték végrehajtani, és komoly kormányzati pénzeket szántak rá. Végül 2009 októberében süllyesztették el a HMAS Canberrát, 30 méter mély vízben, és jelenleg a teljes stabilizálódásra várnak, mielőtt bárki számára engedélyeznék a merülést.

Ám a viták már korábban kitörtek. A roncs elsüllyesztését lelkesen üdvözölte a helyi turisztikai hivatal és annak vezetője, Roger Grant, aki egyenesen azt állította, ez a roncs izgalmasabb merülőhely lesz és több érdeklődőt vonz majd, mint a Nagy Korallzátony (Great Barrier Reef). Természetesen a másik érdekelt fél, Queensland állam turisztikai szakemberei nem hagyhatták szó nélkül ezt, és kijelentették, teljesen értelmetlen egyetlen hajóroncsot a hűvös, gyenge látótávolságú vízben mellé tenni egy olyan természeti csodának, mint a hatalmas kiterjedésű, több száz merülőhellyel büszkélkedő, ráadásul meleg vízben lévő Nagy Korallzátony.

A kis ausztrál csetepaté persze talán csak az előzetes kampány része volt, hiszen egy új, izgalmas merülőhely igazán nem csorbítja a régi búvárparadicsomok hírnevét, viszont tágítja a búvárok lehetőségeit. Az viszont már többeket zavart, hogy Victoria állam turizmusért felelős minisztere, Tim Holding egy parlamenti képviselő társaságában lemerült a Canberrához, jóval azelőtt, hogy azt biztonságos, bárki számára merülhető ronccsá nyilvánították volna a szakemberek. A miniszter és pártja természetesen azt állítja, hogy ez bizony "munkaköri kötelesség" a részéről, hiszen még a kedvtelési búvárok megjelenése előtt meg kell ismernie a merülőhelyet, de az ellenzék egyáltalán nem így látja ezt a kérdést. Felemlegették, hogy alig pár héttel korábban kellett Tim Holdingot egy balul sikerült hegymászótúra után méregdrága mentőexpedícióval kellett lehozni egy hegyről. A miniszterelnök szerint pont ezek a kalandok mutatják, hogy mennyire elkötelezett a minisztere, míg mások úgy fogalmaznak, ha a Canberra nem biztonságos egy hétköznapi búvárnak, akkor nem biztonságos a miniszternek se. Persze azok a bizonyos hétköznapi búvárok valószínűleg már nem foglalkoznak ezekkel a hírekkel, és izgatottan várják a döntést, hogy ők is merülhessenek a hajónál.

További információk a HMAS Canberra roncsról a hivatalos honlapon.
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Ausztrália-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 11. Káplán 2009 dec 01. 19:10  
Jaszkari.:)
 10. istvanv 2009 dec 01. 19:07  
Mindenki így csinálja amíg egy hullám le nem csapja, utána már lehúzza a nyakába :))
 9. BoGyesz 2009 dec 01. 12:03  
bázz, pedig úgy van a fejemen, és még Halcyon is van ráírva :-))))
 8. Bunny 2009 dec 01. 11:29  
Neked akkor valami gagyi oktatóid vannak. Nem tudtad, hogy a komoly búvár ismérve, hogy legalább 2 milla felszerelés van rajta minden körülmények között? Semidry? Jóhogy nem kiderül a végén, hogy amikor kijössz a vízből, nem rakod pántal előre a maszkot a fejedre (ez a 2. számú ismertetője a technikai búvárnak köztudottan).
Csak viccelek ám! :)
 7. BoGyesz 2009 dec 01. 11:00  
Nincsen, mert eddig elvoltam a semi-dry ruhában. Majd a technikai kurzuson fog kelleni.
A további 6 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Middle Reef

Egypt, Red Sea

3/7 db alapján:érdekes(átlag: 2.9) átlagos nehézségű
max: 27m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajoknagy rája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés