»» ««

Gyors riasztás, sikeres mentés

Külföld

Három órán belül megtaláltak egy elsodródott búvárt, mert időben riasztották a hatóságokat.

From Flickr by thinboyfatterAz Ausztráliában történt eset során egy 63 esztendős svájci turista került bajba. A férfi a Queenslandhez tartozó Sunshine Coast egyik érdekes merülőhelyén ment víz alá szervezett merülésen: a HMAS Brisbane nevű, 2005-ben elsüllyesztett, 134 méteres roncsát keresték fel a búvárok.

A még nem tisztázott okból egyedül felszínre emelkedő búvár az erős hullámzásban nem tudott közelebb jutni a búvárhajóhoz, és noha megpróbált az áramlással szemben úszni, folyamatosan távolodott. Ekkor inkább felhagyott az erőpazarló úszással, és bízott a gyors segítségben. A búvárhajón valóban időben észrevették az eltűnését, és késlekedés nélkül riasztották a hatóságokat- minden bizonnyal ennek is volt szerepe a történet szerencsés kimenetelében. Hajók mellett egy mentőhelikoptert is a körzetbe küldtek, ami szokásos keresési sémát követve próbált a magányos búvár nyomára akadni. A majdnem másfél méteres, tarajos hullámok közt, 15 csomós széllel küszködő, fekete búvárruhás férfit nem volt könnyű feladat kiszúrni, de a második átfésülés alkalmával sikerült ráakadni. ő észrevette a felette köröző helikoptert és hevesen integetett. A helikopterről ledobtak egy eszközt, ami füsttel jelölte meg a búvár helyzetét, és öt perc múlva a helyszínre is érkezett az első hajó. Az elsodródott búvár vidáman és jó fizikai állapotban mászott ki a hajóra három és fél órányi sodródása után.

A mentésben résztvevők szerint mindenképpen szerencséje volt, hogy sötétedés előtt rátaláltak. A víz az évnek ebben a szakában nem túl hideg, ráadásul búvárruhát is viselt, így hosszabb ideig lehetett vízben kihűlés előtt. Mivel hagyta magát sodorni, az áramlás irányának ismeretében jó eséllyel lehetett kiszámítani, merre lehet éppen. Megdicsérték a merülést szervező céget is, ami a szabályok szerint cselekedett amikor észrevették, hogy egy búvár hiányzik. A szerencsés eset után a svájci férfi nem szorult kórházi kezelésre, és folytathatta a nyaralást a rendőrségi meghallgatás után.

[ sunshinecoastdaily.com.au ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 4. Káplán 2011 feb 20. 21:40  
Köszönöm. Immár másodszor nézem be .:(
 3. hopposztkopp 2011 feb 20. 19:31  
63 éves! + alapból nem úszunk az áramlással szembe. + másfélméteres tarajos hullámok. + a mentés már az ő sara.
Na bummm.
 2. azarabdémon 2011 feb 20. 19:14  
lyaly, kérem...
 1. Káplán 2011 feb 20. 10:51  
Nem egy bonyolult és mélyen fekvő roncs. Még éppenvóterek is merülhetnek, sőt be is mehetnek a belsejébe. Még szerencse, hogy a búvár talpraesett volt: hevesen integetett a helikopternek .:) Talán többet segített volna, ha felfújja a deko bólyát rögtön az elején (ami bizonyára ott volt a zsebében).

Merülőhelyek

Shark Point

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa csikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés