»» ««

Menők a mesterséges zátonyok

A búvárkodásról

Sokan szeretik a víz alá küldött hajókat merülni, de leginkább a kezdők értékeli a roncsokat.

Egy brit egyetemi tanulmány megállapításai szerint a mesterséges zátonyokat a rutintalanabb búvárok szeretik a leginkább, a tapasztaltak előnyben részesítik a természetes élőhelyeket.

A kutatást Barbadoson végezték a University of Hull szakemberei, akik 200 eltérő életkorú és tapasztalatú búvárt kérdeztek meg. Ezek alapján a kezdők számára nagyobb élmény volt a merülés a mesterséges zátonyoknál. A mesterséges zátonyok közé nem csak a roncsbúvárok számára süllyesztett hajókat sorolják, hanem a különféle betonalakzatokat, ahol megtelepedik az élővilág. Ezeken a helyeken nagyjából jól kiszámítható, mi vár a búvárokra, ráadásul gyakran úgy vannak kialakítva, hogy a merülés is egyszerűbb.

Gyakran előfordul, hogy a mesterséges zátonyokat valamilyen egységes téma, rendező elv alapján alakítják ki. Ám a tanulmány szerint a tapasztaltabb búvárok nem feltétlenül ezeket a "víz alatti játszótereket" részesítik előnyben, mert akinek 100 merülésnél több volt, az jobban értékelte a természetes zátonyokat. A mesterséges zátonyokra viszont pont ezek védelme miatt is szükség van, hiszen egy jól kialakított, búvárokat vonzó merülőhely enyhítheti a korallzátonyokra nehezedő nyomást. Így ezek jó eszközei a kedvtelési búvárkodás környezetvédelmi központú menedzselésének. Az, hogy a tanulmány szerint ilyen sokan élvezik a búvárkodást a mesterséges zátonyokon, azt jelzi, hogy a természetes élőhelyek túlmerülése, kizsákmányolása nélkül is sikeres lehet a búvárkodás mint tuirszikai ágazat.

[ DIVER ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Fekete-víz / Feketenyéki tó

Slovakia

3/6 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m

parti merülésfal merülés scenic, nézelődős merüléstengeri füves élőhely édesvizi élővilág mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés