»» ««

Cápák után újságírók gyűrűjében

Külföld

Bejárta a világot az elsodródott, majd megmenekült pár híre, ám hamarosan a kételkedők is felbukkantak.

Számtalan helyen írtak a 38 esztendős angol Dick Neely és párja, a 40 éves amerikai Alison Dalton rémisztő kalandjáról, aminek kapcsán az 1998-as esetet idézték fel. Sajnos a búvárkodásban nem csak tízévente fordul elő elsodródás, mint azt számos cikkünk bizonyítja, de jelen esethez hasonló sajtóvisszhangja kevésnek van.

Mindez pedig azzal is járt, hogy többen tesznek fel kérdéseket. Először a hajó kapitánya került a képbe, akiről kiderült, hogy a búvárok eltűnése után nem azonnal, hanem három óra késéssel riasztotta a mentőegységeket. Ennek okára egyelőre nem derült fény, pedig ilyen esetekben a gyors cselekvés életeket menthet.

Megmentésük után egy nappal pedig már a búvárok maguk kerültek kínos szituációba. Úgy mesélték el a történetet, hogy a hajótól alig kétszáz méterre emelkedtek a felszínre, ám hiába kiabáltak, sípoltak és fújták fel jelzőbójáikat, az erősen hullámzó tengeren a hajóról nem vehették őket észre, és ők sem tudtak odaúszni. A történetet viszont cáfolta a hajó legénységének egy tagja, aki szerint a tenger nyugodt volt, és teljesen kizárt, hogy 200 méternyire levő jelzőbójás búvárokat ne láttak volna meg. Utólag a hajó legénysége és a búvárok egymást vádolják, a két búvár szerint nem kaptak megfelelő eligazítást és rossz helyen keresték őket, míg a hajón levők szerint ők nem vették komolyan a szigorú utasítást arra nézve, hogy nem szabad elhagyni a lagúnát, mert a nyílt tengeren az áramlás nagyon erős.

A mentés mindenesetre megindult, hét helikoptert, három repülőgépet és hat hajót indítottak útnak, végül 19 vízben töltött óra után egy helikopter bukkant a búvárokra. A kórházból pár óra után kiengedték őket, mert nem volt különösebb ok benn tartani őket. Hamarosan eladták az első interjút néhány ezer fontért, utána pedig gyorsan felkértek PR-ügyeik intézésére egy ismert ausztrál szakembert, még a filmjogok értékesítése is szóba került.

A hatóság vizsgálja, hogy a két tapasztalt búvár (Dick Neely éveken át dolgozott búvároktatóként Thaiföldön) miképp kerülhetett olyan távol a hajótól. A férfi még a fényképezőgépét is magánál tartotta, és fotókat készített kettejükről, ahogy megmentésükre vártak. Első interjújában érzékletes beszámolót tartott arról, miképp köröztek a cápák a vízben, és hogy tartották egymásban a lelket.

Amikor fény derült rá, hogy a páros borsos összegekért ad interjúkat (vannak, akik szerint összességében egy millió dollárt is kereshetnek a sztorival), Queensland állam részéről Anna Bligh felvetette, ezek után hozzájárulhatnának a mentési költségekhez. Mivel igen nagy erőfeszítést tettek a megmentésükért, és sok pénzhez jutnak életben maradásuk után, a mentőegységeknek juttatott támogatás biztosan jó helyre kerülne. A gyanúba keveredett búvárok erre reagálva gyorsan kijelentették, természetesen szívesen adományoznak majd a mentőknek.

[ A CDNN nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 33. seshat 2008 jún 01. 15:51  
off: de ez tipikus igy loptak el az egyik baraom magnojat a kocsibol...mindennap felvitte a lakasba, aznap meg pont nem... :-p
Murphy
 32. elche 2008 máj 30. 22:30  
Háááát, mindig úgy jár az ember, hogy utólag okos igazán. "Minek cipeljem ezt a sok cuccot, most biztos nem fognak kelleni..." Aztán mégis esetleg pont akkor?...
 31. seshat 2008 máj 30. 21:34  
de tenyleg kene egy tulelö keszlet csak irotabla van nalam meg hajgumi meg iranytü...

bezzeg alapbol van tulelökeszletem (gyoccer, tapasz, zsepi, nescafe stb) de nem vizalloak. meg elsodrodva ugyse lehet kavet fözni :-I
 30. seshat 2008 máj 30. 21:32  
de pl a vörösön nem gaz ugyis latszik merre van a part es mindenhonnan jönnek hajok... vagy felmaszol egy vilagitótoronyra :-D

de egy hipermini gumicsonak is jo, ami elfer a zsebben :-D
par ürhajos etel-tablettaval meg egy kis vizzel, na meg egy vizallo telefon...
 29. seshat 2008 máj 30. 21:24  
valami ilyesmire gondoltam :-D
A további 28 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Playa Lagoon

Curacao

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 25m felett

parti merülésfal merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés