»» ««

A neten követhető nyomon egy roncs újjáéledése

Külföld

Mostantól a Plymouth közelében mesterséges zátonyként elsüllyesztett HMS Scylla merülése előtt a búvárok az interneten tájékozódhatnak arról, mire is számíthatnak pontosan.

Egy honlapon pontos, illusztrált leírás olvasható arról, milyen élőlényekkel népesül be folyamatosan a roncs, és hogyan segíthetnek a búvárok ennek a nyomon követésében.

Tavaly márciusi elsüllyesztése óta a hajóroncsot folyamatosan ellenőrzik. A Marine Biological Association (MBA) új programja, a Marine Life Information Network keretén belül az interneten tette közzé az első év megfigyeléseit összegző jelentését, azt taglalva, hogyan válik igazi élőhellyé a roncs. 53 megfigyelt fajról tesz említést a jelentés, ami arra is kitér, hogyan telepednek meg ezek az élőlények a roncson.

Bár számos rákot, puhatestűt, kisebb halakat láttak már a Scyllán, a nagyobb halak egyelőre nincsenek jelen nagyobb számban. A roncs számos részén még egyáltalán nem telepedtek meg élőlények, például a belső terekben. A búvárok a fajok állományának folyamatos változását, csökkenést és növekedést egyaránt megfigyelhetnek, amíg ki nem alakul valamiféle egyensúly, illetve a pillanatnyi állapotokat természetesen befolyásolja az évszakok változása is.

A honlapon arra kérik a búvárokat, hogy a roncson lefotózott élőlények képét juttassák el az adatbázis gondozóinak, megjelölve a felvétel készítésének pontos időpontját, illetve olyan minőségben, hogy a fajok egyértelműen azonosíthatóak legyenek. A helyi búvárok már eddig is számos értékes információt szolgáltattak az általuk gyakran merült roncson látott élőlényekről, a honlapról pedig mostantól bárki letöltheti a jelentési űrlapot. A képekkel illusztrált beszámoló a roncs első évéről szintén innen tölthető le.

[ Divernet ]

Kapcsolódó link: Settling on Scylla
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Shellharbour - The Gutter

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 23m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhely tengeri füves élőhelycsikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés