»» ««

Búvárra támadt egy bikacápa

Külföld

Az ausztrál haditengerészet búvára súlyosan megsérült a balesetben.

A Sydney kikötőjében bekövetkezett támadásból úgy menekült meg a 31 éves férfi, hogy addig ütötte a cápa fejét, amíg az el nem úszott. Egy védelmi gyakorlaton vett részt, amikor a cápa megtámadta, és súlyosan megsebesítette jobb kezét és jobb combját. A kórházba szállítás után azonnal műtétre került sor.

A szakértők szerint, bár sok cápa él Ausztrália vizeiben, Sydney kikötőjében ilyen támadásra nagyon régen került sor. A víz alatt levő búvárt, aki egy rendőr kollégájával együtt egy új technikai eszköz kipróbálásán dolgozott, minden valószínűség szerint bikacápa támadta meg. Szerencséjére a felszíni segítők hajója közel volt, így gyorsan érkezett a segítség. Ezen a helyen utoljára 1963-ban jegyeztek fel halálos cápatámadást, akkor szintén egy bikacápát okoltak az esetért. A cápák előfordulása talán azért is lehet gyakoribb ezen a részen, mert a szigorodó környezetvédelmi előírásoknak köszönhetően javul a víz minősége, és egyre több hal népesíti be az öblöt, ami a ragadozókat is vonzza.

Tavaly nyáron egyébként négy cápatámadásról adtak hírt Ausztráliából, ezek közül egy volt halálos. 2009 elején viszont több súlyos támadás is volt, a búvár balesete után pár nappal később Bondi Beachnél egy szörföst támadott meg egy cápa, akinek a bal kezén és karján okozott komoly sérüléseket. A haditengerészet is vizsgálja az esetet, hogy az eredmények ismeretében esetleg változtassanak a merülési előírásokon.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 7. aron5 2009 feb 26. 07:29  
Félek, ezt most nem lesz alkalmam megkeresni, tehát kérlek, ha megtaláltad a hálót, szólj. :)
 6. BoGyesz 2009 feb 26. 00:02  
Hozzá szólók, mert én itt lakom Bondi-on. :-) Van cápaháló, de én még eddig nem láttam sehol sem, pedig rengeteg úsztam és merültem már az öbölben. Állítólag valahol a déli részen van egy háló, de semmi értelme, mert csak kb. egy apró részét zárhatja el az öbölnek, nem értem.
Van néha cápa riadó, olyankor az emberek a parton kémlelik a vízet, de én még nem láttam is cápát. Az úszók és búvárok az északi részen szoktak lenni, ez a támadás meg a déli részen volt, ahova csak a szörfösök mennek. Többször merültem már úgy, hogy az öböl közepén jöttünk vissza, de még nyomás sem láttam ennek az hálónak. Hol lehet? :-)

 5. bohóchal 2009 feb 23. 22:54  
Bevallom, látva a cápahálóban elpusztult cápák százait, a cápiknak drukkolok (főleg, mert valószínűleg sosem fogom arrafelé cibálni a halál bajuszát)... :)
 4. Bunny 2009 feb 17. 10:23  
Anno amikor kint voltam volt egy cápatámadás a bondi-on. Egy kis gondolom whitetip valahogy bekerült a part mentén lévóő elzárt "medencébe" és ott kissé megharapott egy fürdőzőt. Egy hétig ezen röhögött fél a város, cápa támadás a medencében.
Rafkós egy dögök ezek, mit nekik cápaháló!
 3. Overlander 2009 feb 16. 23:45  
Nem történt szigorítás a part használatban. Két napig keresték a szörföst megtámadó cápát, de nem találták. Érdekessége, hogy Bondi-on van cápaháló is, de ennek ellenére rendszeresen bebarangolnak a cápák. Idén már többször kellett a partot időlegesen (órák) a partot lezárni, míg az életmentők zodiákkal kihajtották a cápikat a fürdőző területről. Hajtóvadászatot nem indítanának azt nem nagyon venné be a tömeg gyomra. Az elmúlt 12 hónapban sok cápát láttak és sok támadás is volt a déli, keleti partján a szigetnek. Ahol a katonai búvár támadása volt, ott meg nem nagyon fürdenek (igaz évente van öböl úszás minden Márciusban), mert az nem messze volt a katonai kikötő bejáratától.
A további 2 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

South West Rock, Fish Rock Cave

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésüreg vagy barlanghomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés