»» ««

Óriásroncs Devonban?

Külföld

A Royal Navy szolgálatból kivont büszkeségét búvárlátványoságként szeretné elsüllyeszteni egy csoport.

A HMS Ark Royal valamikor a Royal Navy zászlóshajója volt, méretei impozánsak: 210 méter hosszú és 36 méter széles. 22 repülőeszközt szállíthatott, Harrier helyből felszállni képes repülőgépeket, valamint Sea King és Merlin Mk. 1 típusú helikoptereket. Az Ark Royal építése 1978-ben kezdődött, 1981-ben állt szolgálatba, és 2011 márciusában vonták ki a szolgálatból, miután több színtéren is bevetésre került. A hajó fenntartása óriási költségeket emésztett fel, ám a szolgálatból kivonással sem oldódott meg a probléma, hiszen ha múzeumhajóvá alakítják, ugyanúgy pénzbe kerül, ezért felmerült az is, hogy egyszerűen ócskavasként értékesítik. Végül licitet hirdettek, hogy a lehető legmagasabb áron értékesíthessék.

A búvárok be szeretnének szállni a versengésbe. Michael Byfield és James Doddrell úgy tartják, hogy ha a hajó a búvárok céljait szolgálja a jövőben, akkor az 40 millió fontot hozhat a devoni gazdaságnak. Az indok egyszerű: ez lenne Európa legnagyobb mesterséges roncsa. Természetesen süllyesztés előtt még egy alapos tisztításon is át kellene esnie az Ark Royalnak. Mellesleg az Egyesült Királyságban sem példa nélküli a sikeres mesterséges zátony-projekt: a HMS Scylla búvárok ezreit vonzza Plymouth-ba. A devoniak ezen felbuzdulva alapították hát meg az ArkRoyalReef nevű csoportot, ami egyike a hajóra licitálóknak.

ők is azok tartoznak egyébként, akik nem szeretnék, ha az Ark Royal a HMS Invincible sorsára jutna, amit Törökországba vontattak és feldaraboltak. Már tárgyalni is kezdtek, ki tudná ezt a roncsot elszállítani, és melyik kikötőben tudnák tárolni. Szeretnék az ünnepélyes süllyesztést egybekötni a 2012-es londoni olimpia záró ünnepségével, ha sikerülne addig befejezni a munkálatokat. "Az egész világon nagy feltűnést keltenénk, hiszen az Ark Royal volt a Royal Navy zászlóshajója, ez lenne a világ harmadik legnagyob és Európa legnagyobb mesterséges zátonya", mondta el Byfield.

[ portsmouth.co.uk ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Fekete-víz / Feketenyéki tó

Slovakia

3/6 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m

parti merülésfal merülés scenic, nézelődős merüléstengeri füves élőhely édesvizi élővilág mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés