»» ««

Víz alá kerül Todor Zsivkov repülőgépe

Külföld

A bolgár kommunista vezető által használt Tu-154-essel több búvárt szeretnének vonzani.

Riff NienhagenA Szovjetunióban készült repülőgép az egyik legismertebb típusa volt a szocialista korszak polgári repülésének. Hazánkban is jól ismert volt a Tupoljev iroda által tervezett sugárhajtású utasszállító, de víz alatt még nem nagyon lehetett megnézni. Most viszont a bulgáriai Várna közelében, 22 méteres mélységbe süllyeszteni szánt Tu-154-esnél akár merülni is lehet majd.

A repülőgép impozáns méretű mesterséges zátony lesz, hiszen 48 méter hosszú, 11 méter magas és fesztávolsága 38 méter. Az utolsó repülése 1999-ben volt, azóta Várna repterén állomásozott. Todor Zsivkov nem sokkal utolsó repülése előtt hunyt el, 1998-ban. Zsivkov egyébként 1954 és 1989 között volt a Bolgár Kommunista Párt és így az ország első számú vezetője, 1990 után viszont bíróság elé állították. Várnában egy másik érdekes múzeumot is terveznek nyitni 2010-ben, egy kiszolgált tengeralattjáró fedélzetén, ahol szeretnék élethűen bemutatni a tengeralattjárókon szolgáló tengerészek életét, munkáját.

Meg kell jegyezni, nem Bulgária jól ismert üdülőhelye az egyetlen az ex-szocialista városok közül, ahol különféle látványoságokkal vonzanák a víz alatti világ iránt érdeklődőket. Az észak-németországi Rostock az NDK egyik meghatározó városa volt, a kilencvenes években pedig egy mesterséges zátony projektet indítottak. A számos betonelemből és kövekből álló, nagyjából 50 hektáros területen, 11-12 méteres mélységben kialakított élőhelyet folyamatosan vizsgálják a kutatók. Kíváncsiak a halállomány változásaira, a mesterséges zátony pozitív hatásaira. A kutatók elégedettek a 2002-ben megvalósított zátony eddigi eredményeivel, és ezért újabb, búvárokat vonzó helyeket is szeretnének kialakítani 2012-ig, az ahhoz tartozó teljesen infrastruktúrával. A Nienhagen zátony honlapján már jelenleg is üzemel például egy webkamera.
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Bulgária-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Excalibur / Suzanna Wreck

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 21m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés