»» ««

Víz alá kerül Todor Zsivkov repülőgépe

Külföld

A bolgár kommunista vezető által használt Tu-154-essel több búvárt szeretnének vonzani.

Riff NienhagenA Szovjetunióban készült repülőgép az egyik legismertebb típusa volt a szocialista korszak polgári repülésének. Hazánkban is jól ismert volt a Tupoljev iroda által tervezett sugárhajtású utasszállító, de víz alatt még nem nagyon lehetett megnézni. Most viszont a bulgáriai Várna közelében, 22 méteres mélységbe süllyeszteni szánt Tu-154-esnél akár merülni is lehet majd.

A repülőgép impozáns méretű mesterséges zátony lesz, hiszen 48 méter hosszú, 11 méter magas és fesztávolsága 38 méter. Az utolsó repülése 1999-ben volt, azóta Várna repterén állomásozott. Todor Zsivkov nem sokkal utolsó repülése előtt hunyt el, 1998-ban. Zsivkov egyébként 1954 és 1989 között volt a Bolgár Kommunista Párt és így az ország első számú vezetője, 1990 után viszont bíróság elé állították. Várnában egy másik érdekes múzeumot is terveznek nyitni 2010-ben, egy kiszolgált tengeralattjáró fedélzetén, ahol szeretnék élethűen bemutatni a tengeralattjárókon szolgáló tengerészek életét, munkáját.

Meg kell jegyezni, nem Bulgária jól ismert üdülőhelye az egyetlen az ex-szocialista városok közül, ahol különféle látványoságokkal vonzanák a víz alatti világ iránt érdeklődőket. Az észak-németországi Rostock az NDK egyik meghatározó városa volt, a kilencvenes években pedig egy mesterséges zátony projektet indítottak. A számos betonelemből és kövekből álló, nagyjából 50 hektáros területen, 11-12 méteres mélységben kialakított élőhelyet folyamatosan vizsgálják a kutatók. Kíváncsiak a halállomány változásaira, a mesterséges zátony pozitív hatásaira. A kutatók elégedettek a 2002-ben megvalósított zátony eddigi eredményeivel, és ezért újabb, búvárokat vonzó helyeket is szeretnének kialakítani 2012-ig, az ahhoz tartozó teljesen infrastruktúrával. A Nienhagen zátony honlapján már jelenleg is üzemel például egy webkamera.
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Bulgária-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tiran, Jackson Reef

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 4.4) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

Beuchat mellény

Ár: 20.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2021 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés