»» ««

Korallzátonyt 3D nyomtatóval

Környezetvédelem

Korallzátonyt állítanak helyre a világ legnagyobb 3D nyomtatójával.

Dubai és Olaszország tengervizein nyomtatott zátonyokkal, zátonyelemekkel próbálnak segíteni az élővilágon, ráadásul a nyomatok textúrája és részletei élethűbbek a korábbi egyszerűsítő és homogén hasonló kísérleteknél.

A kelet-, északkelet-ausztrál partokhoz közeli, viharok, környezetszennyezés és főként a tüskés tengeri csillagok korallfaló "koronája" által pusztított Nagy Korallzátonyt is 3D nyomtatással igyekszik megmenteni az egyedi "építőkockákból" mesterséges zátonyok kidolgozásának technikáját tökéletesítő James Gardiner sydney-i építész és David Lennon Zátonytervezés Laboratóriuma. Egész sorozat olcsó zátonyegységet terveztek, amellyel az erózió hatásaitól igyekeznek megvédeni a vízalatti környezetet.

Gardiner viaszöntőformákkal kezdte a munkafolyamatot, amelyekhez a Laing O’Rourkenemzetközi építőipari vállalat hamarosan bemutatásra kerülő - a cég állítása szerint a világ legnagyobb - 3D printerén készítettek el. Ezt követően az elemek izgalmas textúráját kialakító homokkövet adtak hozzá. Az így létrejött komplex organikus szerkezetek nagyon természetesek, és sokkal több használható felülettel rendelkeznek, mintha valamelyik alternatív módszerrel készítették volna. A használt anyagok környezetbarátok is, nincs semmiféle üvegház-hatásuk.

A zátonyblokkokba pici barlangokat és alagutakat is építettek. Valóban változatos, multifunkcionális formák, illenek a vízalatti közeghez.

[ bloghu ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Giuseppe Dezza TA35 wreck

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 33m, látótáv: 4-10m

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés