»» ««

Mű-Atlantisz Dubajban

Külföld
2014. február 26.

Egyre többet lehet tudni az arab országba tervezett mesterséges merülőhelyről.

Már korábban is lehetett hallani, hogy ezúttal a víz alatt akarnak építkezni Dubajban, és természetesen most is nagyban gondolkodnak. A világtérképet formáló mesterséges szigetek mellett, sekély vízben alakítják ki a helyet, amit nem csak búvárok, hanem akár sznorkelesek is felkereshetnek.

A Los Angelesben működő Reef Worlds tervei szerint két különálló víz alatti látványosságot alakítanak ki, egyelőre The Pearl of Dubai a projekt neve. A cég vezetője azzal viccel, hogy kétféle ügyfelük van: az egyiknek hitelkártyája van, a másiknak kopoltyúja. Ezzel arra céloz, hogy fontos a búvárok szórakoztatása mellett az is, a halaknak megfelelő legyen az élőhely- így hosszú távon minden érdekelt jól jár.

A projekt bemutatója tavaszra várható. A legnagyobb kihívás az lesz, hogy minden képzettségi szintű búvár élvezze a merülést, és a felszínen úszók számára is elég látványos legyen a nézelődés. Mivel mesterségesen kialakított zátonyról lesz szó, vízbe jutni pofonegyszerű lesz majd, és egyébként is nagyon fontos szempont a biztonság. A kisgyerekek a felszínen úszkálhatnak, a felnőttek készülékkel merülhetnek, a tinédzserek számára pedig kis mélységbe juthatnak majd el.

A betonból készült nagy építményeket úgy alakítják ki, hogy azon megtelepedjen az élővilág. Először algák és lágykorallok élnek majd itt, ami után jönnek a kisebb halak, végül pedig a nagyobb ragadozók. Az első felmérések legalábbis arra utalnak, hogy teljes joggal számíthatnak erre a zátonyépítők. A mesterséges szigeteket védő hullámtörőkön ugyanis máris rengeteg hal él, ami azt jelzi, hogy az élővilág a mesterséges építményeket ugyanúgy benépesíti, mint az igazi zátonyokat. Odafigyelnek arra, milyen fajok élnek ezekben a vizekben, és melyiknek mire van szüksége. Ezek figyelembevételével tervezik hónapokon át a víz alatti épületeket, aztán a helyszínen állítják elő azokat.

[ thenational.ae ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Abu Nuhas, Carnatic Wreck

Egypt, Red Sea

4/7 db alapján:érdekes(átlag: 4.4) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelymantarája teknős jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

Ólom eladó

Ár: 1.300 Ft.

Látogasd meg angol nyelvű oldalunkat, lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.


Powered by babelrabbit engine © 2004-2019 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés