»» ««

Hulladékhegy lett a mesterséges korallzátony

Környezetvédelem

1972-ben Florida partjai előtt mintegy kétmillió használt autógumit engedtek a tengerfenékre - ez lehetett volna a világ legnagyobb mesterséges korallzátonya.

A várakozásokkal ellentétben azonban a korallok nem hódították meg a terepet, így a most már hulladékhegynek nyilvánított zátonyt ki kell emelni a vízből. A mesterséges korallzátonyok igen furcsa jelenségek. Ha a part közelében, a sekély vízben süllyed el egy hajó, a korallok néhány éven belül meghódítják a roncsokat, és olykor a felismerhetetlenségig beborítják a hajó maradványait, de úgy látszik a gumi nem alkalmas erre.

Florida partjainál, Fort Lauderdale közelében kutatók már 1972-ben megpróbáltak használt gumiabroncsokból mesterséges zátonyt létrehozni. A tengerfenékre leeresztett mintegy kétmillió gumival azonban nem sikerült elérni a kívánt célt: a mesterséges zátonyon csak nagyon kevés élőlény telepedett meg.

Ráadásul a nem várt káros mellékhatás is jelentős: a kerékgumik egy része a rossz rögzítés miatt elszabadult, és a tengerpartra valamint a két közeli korallzátonyra sodródott, ez utóbbiaknál jelentős pusztítást végezve.

Hasonló sorsra jutott Indonéziában és Malajziában egy szintén használt gumiabroncsokból épült mesterséges zátony. A tengerbiológusok így lassan beláthatják, hogy nem ez a megfelelő módja a korallok visszatelepítésének.

Az amerikai haditengerészet búvárai a floridai partoknál már el is kezdték a gumiabroncsok kiemelését. Becslések szerint 2010-ig tart mire sikerül felszínre hozni az összes, immár hulladéknak minősülő kerékgumit.

[ National Geographic ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

South Tip

Thailand

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhelymantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés