»» ««

Airbus mesterséges zátonynak

Külföld

Törökországban egy Airbus A300-asból lesz mesterséges zátony, és búvár attrakció.

A kiszolgált utasszállító repülőgépet a Kuºadası resort közelében, Izmirtől 80 km-re délre süllyesztik el a térség turizmusának fellendítése céljából. A 20-25 méter mélységbe süllyesztett repülőgép roncsa 54 méter hosszú és 44 méter széles szárnyfesztávolsággal rendelkezik, így meglehetősen nagy búvár látványosság lesz - méretileg legalábbis biztosan. Természetesen nem csak a búvárok érdekei vannak szem előtt tartva, a mesterséges zátonyok bizonyítottan jót tesznek a tengeri élővilág számára.

A 36 éves repülőgépet az Aydin-i hatóságok a hírek szerint nagyjából 64.000 font-ért vásárolták. A két és fél órás süllyesztést több százan nézték végig. Aydin polgármestere, Özlem Çerçioğlu nyilatkozatában kiemelte: a mesterséges zátonnyal elsődleges céljuk, hogy a környéket a búvár turizmus központjává tegyék, amellett, hogy a víz alatti élővilág védelme is legalább ennyire fontos. Reméli, hogy segítségével Kuºadası turizmusa akár 12 hónapon át is működhet.

Törökországban egyébként nem ez az első repülőgép, amit mesterséges zátonynak süllyesztenek el. Az elmúlt években három kisebb gépet már a tenger fenekére küldtek, de ez az Airbus A300 messze a legnagyobb mindközül. Az elmúlt évek nem tettek túl jót a Török turizmusnak, így az ország mindent elkövet, hogy most vagy a biztonságosabb jövőben minél könnyebben talpraálljon az iparág.

[ rt.com ]

Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Törökország-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Dunraven Wreck

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés