»» ««

Eltűnt a Korallzátony-század

Külföld
2009. szeptember 24.

Csalódottan számolt be arról egy thaiföldi búvár, hogy egy év alatt eltűnt az új mesterséges zátony jó része.

2008 novemberében új, különleges mesterséges zátonyt alakítottak ki Phuket közelében. A hely érdekessége az volt, hogy tíz repülőeszközt süllyesztettek el, négy kiszuperált C47 Dakota repülőgépet és hat Sikorsky S-58T helikoptert. A cél egyértelmű volt: új élőhelyeket szerettek volna kialakítani és több búvárt akartak vonzani. A projekt a Coral Reef Squadron (Korallzátony-század) nevet kapta.

Ehhez képest amikor a közelmúltban a Thai Dive Association csapata merült a helyszínen, csak egyetlen repülőre bukkantak rá az elsüllyesztett gépekből. A többi gép eltűnésében szerepet játszhattak a viharok, és a monszunidőszak erős áramlásai, de azt sem lehet kizárni, azok nem tartották be a pontos utasításokat, akik a roncsokat a betomtömbökhez rögzítették. A vonóhálós halászok szintúgy felelősek lehetnek a rongálódásért. Mindenesetre nagyon csalódottak azok a szervezetek, amelyek nem kevés pénzt és munkát öltek bele ebbe a fontosnak szánt projektbe.

A jövőben talán inkább vasúti kocsikkal tesznek majd próbát hasonló zátonyok kialakításánál. Meg szeretnék találni az eltűnt roncsokat is, ezért folytatják a keresést, hogy kiderüljön mi történt velük: elsodródtak vagy esetleg a homok temette be őket.

[ Phuket Gazette ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Thaiföld-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. pygmy 2009 sze 25. 09:04  
Kis naivak. Még hogy viharok?? Ezek még nem hallottak a színesfém hulladék gyűjtőkről?

Merülőhelyek

Dirty Rock

Costa Rica, Pacific

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés fal merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa mantarája nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

Ólom eladó

Ár: 1.300 Ft.

Látogasd meg angol nyelvű oldalunkat, lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2019 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés