»» ««

Felmérték az ausztrál zátonyokat

Környezetvédelem

Az eredmények szerint még a nemzeti parkokban is sok a sérült korall és lecsökkent a halpopuláció.

Önkéntes búvárok vettek részt abban a munkában, aminek során alaposan még nem vizsgált területeket mértek fel a tenger fenekén. A projektet Tasmániában kezdték és ott is fejezték be, és eközben olyan zátonyokat is felkerestek, amik a parttól közel 750 kilométerre vannak..

A projekt egyik ötletgazdája Graham Edgar volt, a University of Tasmania szakembere. Mint elmondta, a Montebello-szigetek térségében, amelyek Western Australia tartomány északnyugati részén vannak, nagy területen találtak halott korallokat, pedig ez a régió is védettnek számít. Korábban híresek voltak ezek a zátonyok a dús élővilágról, de úgy fest, a térségben tapasztalható felmelegedés komoly károkat okozott. A kutató szólt a Korall-tengerről is: "A halállománnyal nem volt probléma, de a zátonyok maguk megleptek. Sokkal több korallt vártam, mint ahányat a valóságban találtunk, talán a körzetben pusztító ciklonok miatt."

A kutató elmondta, hogy bizonyos élőlényeket számoltak is, így például langusztákat, tengeri sünöket és óriáskagylókat. Az viszont elsőre feltűnt a búvároknak, hogy kevesebb a nagy hal, főleg a kikötők és a városok közelében. Nagy halakért és rákokért távolabb eső, védett övezetekbe kellett menni, de az összképhez tartozik, hogy hiába találtak Western Australia tartományban nagy halakat, ha ott viszont sokkal nagyobb területen pusztított a korallfehéredés.

Edgar szerint a klímaváltozás, az ipari halászat, a szennyezés mind fenyegetést jelent az élővilág számára, és a tengerek hőfokának megváltozása miatt az élőlények olyan területeken is megjelentek, ahol korábban nem fordultak elő. De úgy véli, a következő 50-100 egyértelműen a klímaváltozás jelenti majd a legnagyobb kihívást a korallzátonyoknak: Ausztrália keleti és nyugati részén egyaránt másfél fokkal emelkedett a vízhőfok az elmúlt fél évszázadban. A partról nem látjuk, ami a felszín alatt zajlik, pedig igen komoly változások történnek a mélyben. Szükség van arra, hogy most mérjék fel az állapotokat, mert ezekhez az adatokhoz lehet majd viszonyítani a folyamatokat.

A kormányzat is figyelemmel kíséri a tudósok munkáját. A hivatalban levő kormány új terveket készít a védett övezetek menedzselésére, ami érinteni fogja a kedvtelési horgászok lehetőségeit is módosítani. A nemzeti parkok és védett területek kapcsán egyébként nemrég látott napvilágot egy tanulmány, ami szerint azoknak a fele semmivel nem óvja jobban a tenger élővilágát a nem védett területekhez képest.

[ DIVE ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Small Giftun / Police station

Egypt, Red Sea

3/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés fal merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés