»» ««

Repülőt süllyesztenek a tóba

Külföld

Az Egyesült Királyság egyik jól ismert édesvízi merülőhelyén új látványosság várja majd a búvárokat.

(C) Capernway Diving and Leisure LtdA Capernway nevű búvár szabadidő központ Lancashire-ben, Anglia északnyugati részén található. A tóban már eddig is több roncsot süllyesztettek el, hajók mellett helikopterek is nyugszanak itt. A látványosságok jellemzően 10-20 méteres mélységben vannak, tehát bárki által merülhetők.

A következő roncs viszont igazán "nagy falat" lesz, hiszen a Hawker Siddeley 748 típusú repülőgép 20 méter hosszú. Az ötvenes évek végén tervezett légcsavaros gépből még mindig van néhány, ami rendszeresen rója az égi országutakat, többek között Banglades, Kanada, Guinea, Honduras, Norvégia, Kenya légitársaságai illetve az ausztrál, a belga, koluimbiai, a brazil, benini, a nepáli, a dél-koreai hadseregek kötelékében van még belőlük. Lassacskán kivonják őket a szolgálatból, és Chris Collingwood, a Capernway vezetője csak a szerencsének köszönheti, hogy még meg tudott szerezni egy példányt. Elmondása szerint mindig is valami igazán nagy roncsot szeretett volna elsüllyeszteni, és amikor meghallotta, hogy Blackpool repterén hat HS 748-as vár a darabolásra, egyből útra kelt- mire odaért, már csak kettő volt belőlük. A március végére tervezett süllyesztést komoly előkészületek előzik meg, hiszen kilenc tonnás roncsról van szó, amit 18 méterre kell elhelyezni.

A törzs hátsó részét eltávolították, tehát a búvárok be tudnak majd úszni a gépbe, a pilótafülkében viszont ott hagyták a kezelőszerveket illetve a pilóták ülését. A gép levágott farokrésze is a víz alá kerül majd, míg a szállítás előtt eltávolított szárnyakat újból felszerelik az elsüllyesztés előtt, így a gyakorlatilag a teljes gépet meg lehet majd nézni a víz alatt. Maga a repülőgép egyébként 1980-ban épült, 48 utast tudott szállítani. Pályafutása kezdeti időszakában egy portugál társaság kötelékében repült Lisszabon és az Azori-szigetek között, később pedig az Emerald Airways tulajdonába került, és egészen 2006-ig, a társaság megszűnéséig volt szolgálatban. Noha ezek után már nem szállt fel, még mindig a társaság fehér-zöld festését viseli a G-BVOV jelű gép. Mindenképpen izgalmas roncs lesz a 20 méter hosszú, a 30 méter fesztávolságú, a futóművein állva 7 méter magas HS 748.

[ A DIVE magazin nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Egyesült Királyság-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Maksour

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal nagy rája egyéb tengeri emlős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés