»» ««

Újabb roncsokat találtak a Balatonban

Környezetvédelem
2004. november 9.

Újabb két repülőroncstól tisztítaná meg a Balatont a Pelso Környezetvédelmi és Kutatóbúvár egyesület, ám amíg a Hadtörténeti Intézet és Múzeum nem ad engedélyt a második világháborús maradványok kiemelésére, addig nem láthatnak munkához az önkéntes búvárok és tűzszerészek.

Egyesek szerint még tucatnyi harci repülőgép roncsát rejti a Balaton iszapja, és egy kisebb polgárháború megvívásához is elegendő lenne a tómeder mélyén lévő lőszer. A Veterán Repülők Szövetségének elnöke, Tóth Ferenc két éve azt nyilatkozta, hogy a tóba zuhant harci gépek közül talán már csak három- négy vár kiemelésre. Azóta két roncsot vettek ki a búvárok, és most újabb két háborús "relikviát" távolítana el a tómederből a siófoki székhelyű búvár egyesület.

Zamárdi és Balatonalmádi vizében találtak a minap két újabb roncsot, egy német és egy amerikai vadászbombázó maradványait a búvárok, akik évek óta azt figyelik, hova járnak süllőzni a horgászok. Egy, a közelmúltban elhunyt zamárdi horgász a halála előtt árulta el Csiki Sándornak, a kutatóbúvár egyesület elnökének az egyik roncs helyét. Korábban nem beszélhetett róla, mert - miként elmondta - félt a horgásztársai haragjától.

Elsődlegesen környezetvédelmi, fürdőzés- és hajózásbiztonsági előírások indokolják a tómederben nyugvó roncsok kiemelését, ám a kegyeleti szempontok sem elhanyagolhatóak.

[ Magyar Nemzet - Gulyás J. Attila írása nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Neufeldersee

Austria (Österreich)

11/18 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.3) könnyű körülmények
max: 22m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely édesvizi élővilágjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

Ólom eladó

Ár: 1.300 Ft.

Látogasd meg angol nyelvű oldalunkat, lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.


Powered by babelrabbit engine © 2004-2019 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés