»» ««

Gép a tengerben

Egyéb
2013. május 5.

Egy második világháborús bombázó kiemelésére készülnek az angolok.

A Dornier Do-17 típusú német bombázót annak idején igen nagy számban vetették be többek között az Angliai csatában. A 16 méter hosszú, 18 méter szárnyfesztávolságú gép tervezésekor kifejezetten gyors bombázónak számított, de 1940-ben már sokat lelőttek belőlük a brit vadászok a La Manche csatorna fölött. Hamarosan új gépek váltották a Do-17-eseket a fronton, a háború végére pedig a több, mint 2000 példányban gyártott bombázókból alig maradt hírmondónak.

Meglepő módon az egyik a gépek közül a tenger fenekén került elő. Egy halász nagyjából egy évtizede adott arról hírt, hogy megakadt valamiben a hálója, végül 2008-ban igazolták a búvárok, hogy a 16 méteres mélységben egy német bombázó van. Később az a döntés született, hogy a kifejezetten jó állapotú roncsot egy különleges "bölcsőben" kiemelik, ez pedig a brit vizekből történő legnagyobb roncsmentés lesz. A gélbe és műanyag lapokba burkolt géptestet később megtisztítják a víz alatt rárakódott anyagoktól, majd kiállítják a Royal Air Force múzeumban.


A keskeny törzse miatt "repülő ceruzának" becézett Do-17 víz alatt megtalált példányának történetét is sikerült kideríteni a múzeum szakembereinek: az Angliai csata során, 1940. augusztus 26-án lőttek le. A légi úton ostromolt Nagy-Britannia térdre kényszerítése fontos célja volt Adolf Hitlernek, de az angol pilóták hősiességének köszönhetően az ország átvészelte ezt a nagyon nehéz időszakot. A múzeum szeretné megőrizni a tárgyi emlékeit ennek a fontos történelmi korszaknak, ezért vágtak bele a 600,000 fontba kerülő kiemelésbe, amihez sikerült finanszírozókat is találni.

[ indiatoday.intoday.in/ ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Madivaru / Manta Point

Maldives

3/4 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelymantarája jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája

Búvárbazár

Seemannsub szárazruha zokni L/XL

Ár: 3.495 Ft.

Látogasd meg angol nyelvű oldalunkat, lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.


Powered by babelrabbit engine © 2004-2019 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés