»» ««

Cápafogat kerestek, roncsot találtak

Külföld

Egy szerencsés amerikai házaspár repülőre bukkant merülés közben.

A texasi pár cápafogakat keresett a tenger fenekén, amikor teljesen váratlanul egy második világháborús gépre bukkantak. Wes és Kerry Kirpach mind a ketten tanárok, és rendszeresen utaznak a floridai Venice-be, hogy kihalt cápák fogai után kutassanak, de ezúttal egy másféle "ragadozó" maradványa lett a zsákmány, hiszen egy P47 Thunderbolt vadászgép roncsát fedezték fel.

A búvárok már annak is utánajártak, ki vezethette a gépet. Mint az kiderült, a pilóta túlélte a zuhanást és sikerült a partra úsznia. Aztán repült tovább, lezuhant egy csendes-óceáni akció során is, de akkor is megmenekült. 92 éves korában hunyt el a sokat megélt repülős, néhány évvel ezelőtt. A roncsot jelen pillanatban Florida állam és a légierő szakértői vizsgálják.

A házaspár egyébként általában hatalmas megalodon-fogakra vadászik a mélyben. A rég kihalt cápafaj egyedei nagyjából akkorák voltak, mint egy mai cetcápa, csak ragadozók voltak. A tudósok 4-20 millió évvel ezelőtt tűnhetett el ez az állat a tengerekből. Az gyakori, hogy fél fogat találnak a búvárok, de az annál inkább ritkaságszámba megy, hogy két összeillő felet találjanak. Kirpachéknak igencsak szerencsés túrája volt, mert a repülőroncs felfedezése mellett sikerült ilyen összeillő fogmaradványokat is a felszínre hozniuk.


Wes és Kerry már kilenc éve házasok, a férfi biológiát tanít, míg felesége történelmet. Amit találnak, azt felhasználják a diákok oktatása során, akik így akár maguk is kedvet kapnak a kutatáshoz. Wes tanítványai állítólag egy új fajra bukkantak, míg Kerry arról mesélt, hogy a diákok rájöhetnek, hogy a történelmi emlékek mindenhol körülvesznek, és tanulni lehet ezekből.

[ nbcdfw.com nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. Bunny 2013 aug 17. 08:35  
Hát én biztos nem mondtamm volna meg azokból a roncsokból, hogy repcsi :)

Merülőhelyek

Gubal Island - Rosalie Moller Wreck

Egypt, Red Sea

1/3 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 38m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés