»» ««

Az Intruder Reef

Egyéb

A világszerte szaporodó mesterséges zátonyok között van néhány egészen különleges hely.

Nem kétséges, hogy az USA büszkélkedhet a legtöbb mesterséges zátonnyal. ők süllyesztették el a legnagyobb hajót (az Oriskany repülőgéphordozót), de nekik sikerült olyan szörnyű baklövéseket is elkövetni, mint a gumizátonyok telepítése. A kiszolgált harceszközök elsüllyesztése terén sem csak a hajókra korlátozódott a tevékenységük. Ennek példája a floridai Intruder Reef, ami egy harci repülőgépről kapta a nevét.

Az Intruder (azaz Betolakodó) a US Navy közkedvelt A-6 típusú csapásmérő gépének volt a kódneve. Az ötvenes évek végén kezdték el a gépek tervezését, és majdnem négy évtizeddel később, 1996-97-ben vonták ki őket a hadrendből. Néhány speciálisan átalakított gép pedig még jóval tovább is szolgált.

A pilóták között népszerűvé kiemelkedő képességei tették a repülőgépet, ami az egyik legfontosabb szerepet kapta a vietnami háborúban. Elsősorban éjszaka vagy rossz látási viszonyok mellett indultak bevetésre, fő feladatuk a cél megközelítése volt alacsonyrepülésben, majd annak megsemmisítése bombákkal. Számtalan rázós bevetést szolgáltak ki a kissé bumfordinak tűnő gépek, amelyek népszerűségét a nálunk is megjelent Stephen Coonts regény, a Támad az Intruder is növelte.

Amikor kivonták őket a hadrendből, még nagyon sok repülőképes példány volt belőlük. A már akkoriban is tomboló mesterséges zátony-láz keretén belül pedig több tucat A-6-ot süllyesztettek el Floridában 1996-ban, Jacksonville és St. Augustine közelében több ponton, ami ígéretes merüléssel kecsegtette a búvárokat. A helyek közül a legismertebb az Intruder Reef nevet kapta.

Ám a viszonylagosan nagy mélység (több, mint 30 méter) és a parttól távoli helyen gyakori erős áramlások miatt sportbúvárok számára nem ajánlott a felkeresése, a távolság és a nehézség miatt a helyi búvárhajók nem is nagyon járnak itt. A repülőgépek is teljesen szétestek a víz alatt, megtalálni úgy lehet őket, hogy a közelükben levő 30 méter hosszú, egyben levő hajóroncsnál merülnek a búvárok, és onnan indulnak délkelet felé. A már említett veszélyek miatt ez ritkán fordul elő, így aztán a hely inkább a mélytengeri horgászok körében népszerű a halbőség miatt.

Az amerikai haditengerészet és hadsereg mindenesetre még számtalan egyben levő, de már hadrendből kivont géppel rendelkezik, és talán ha legközelebb "víz alatti repteret" akarnak kialakítani, jobban sikerül megválasztani a helyét- a búvárok örömére.

GR
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Shag Rock

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés